Trump start procedure om nog meer Chinese import hoger te belasten
President Donald Trump met zijn Chinese evenknie Xi Jinping Foto: AFP

President Donald Trump heeft de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer de opdracht gegeven om de invoerrechten op nagenoeg de volledige Chinese import te verhogen. Dat meldt Lighthizer vrijdag in een persbericht. Het handelsconflict wordt zo verder de spits opgedreven.

‘De president heeft ons opdracht gegeven om de procedure op te starten om de invoerrechten op nagenoeg de volledige resterende import uit China te verhogen. Dat komt neer op ongeveer 300 miljard dollar’, zegt Lighthizer. De procedure moet maandag van start gaan.

Vrijdag gingen de invoerrechten al omhoog op 200 miljard dollar aan Chinese import. Die heffingen bedragen nu 25 procent in plaats van 10 procent.

China en de Verenigde Staten onderhandelden de afgelopen dagen in Washington over handelskwesties, maar dat heeft nog niet geleid tot een oplossing in het handelsconflict. Volgens de Chinese vicepremier Liu He is er sprake van enkele ‘fundamentele meningsverschillen’ waarop China niet zal toegeven. Desondanks noemde hij de gesprekken in Washington ‘eerlijk’ en ‘constructief’. ‘Kleine tegenslagen zijn normaal en onvermijdelijk wanneer twee landen onderhandelen’, zei hij. ‘We blijven dus voorzichtig optimistisch.’

De Chinese en Amerikaanse delegaties hebben afgesproken om de handelsgesprekken de komende weken voort te zetten in Peking.