Nederlandse politie ontdekt crystal meth-lab op vrachtschip
Crystal Meth (illustratiebeeld) Foto: REUTERS

Op een binnenvaartschip in de dorpshaven van het Nederlandse Moerdijk, in de provincie Noord-Brabant, heeft de politie een drugslab voor crystal meth ontdekt. Vier mannen zijn aangehouden, onder wie de 65-jarige schipper uit Breda.

De andere mannen zijn 23, 26 en 37 jaar oud en in Mexico geboren. Zij hebben momenteel geen vaste woon- of verblijfplaats.

De bemanning van een politieboot ontdekte het lab vrijdag aan het begin van de middag tijdens een controle. Doordat een chemische lucht vrijkwam, raakte een agent tijdens die controle onwel. Hij is in het ziekenhuis onderzocht, maar maakt het inmiddels goed.

Het vrachtschip van tachtig meter lang is vervolgens naar kade gesleept, waar begonnen werd met de ontmanteling. Die verliep vrijdagnacht erg hectisch. Er stroomde vanonder de wanden door ineens water het scheepsruim binnen, waardoor het schip licht begon te kantelen en zeker een meter zonk.

Na lang zoeken vond de politie de oorzaak: een verborgen pomp. Intussen waren echter al duizenden liters rivierwater naar binnen gelopen. Delen van het lab - zelfs vrieskisten - begonnen te drijven. Het duurde daardoor tot 4 uur voor alle belangrijke en waardevolle zaken van boord konden worden gehaald.

Explosie

Tijdens de ontmanteling werden bovendien ook nog enkele kilo’s van een speciale grondstof voor de productie van crystal meth gevonden. Die was instabiel en zorgde voor een gevaarlijke situatie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de grondstoffen elders tot ontploffing gebracht. Er werd ook nog een auto in beslag genomen.

De politie noemt de vondst ‘uniek in Nederland’. ‘Het is de eerste keer dat een drugslab in een vrachtschip wordt aangetroffen’, zegt een woordvoerder. Volgens de politie zijn er al wel eerder hennepkwekerijen in schepen gevonden, en ook wel eerder een drugslab in een woonboot, ‘maar nog nooit een drugslab in zo’n groot schip’.