camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De verkoop van voertuigen met een verbrandingsmotor moet op termijn verboden worden. belgaimage

Interview 

Met een roadmap naar een CO2-neutraal België wil een groep academici politici de weg wijzen.

Hoe België in 2050 koolstofvrij kan worden

1. Mobiliteit & logistiek

Rekeningrijden en salariswagen

3. Industrie & materiaal

Statiegeld en koolstofopslag

Statiegeld op plastic flessen en op aluminium blikjes moet, wat de auteurs betreft, zo snel mogelijk worden ingevoerd. Maar dat is slechts een eerste stap in het circulair maken van onze economie. Tegen 2030 moet 40 procent van de geproduceerde (en geconsumeerde) producten gemaakt zijn van gerecycleerde materialen. Het efficiënter gebruik van materialen kan worden aangespoord met strengere normen, denken de wetenschappers. En door de btw en lasten op arbeid te verlagen moet de herstelling van producten een duwtje in de rug krijgen.

4. Landbouw & bosbeheer

Minder beton, meer bos

Beton wint terrein in Vlaanderen en bos verliest, blijkt uit de jongste cijfers van het Belgische bureau voor statistiek over het bodemgebruik in dit land (DS 4 mei). Alle mooie beloften ten spijt gaan bossen jaar na jaar achteruit. Terwijl de wetenschappers een toename ­nodig achten, wil ons land zijn klimaat­doelstellingen halen.

5. Stroomvoorziening

Europa en gascentrales

Het potentieel voor hernieuwbare energie is beperkt in ons land. Om onze stroomvoorziening koolstofneutraal te maken, is België onvermijdelijk aangewezen op Europa, denken de auteurs van het rapport. Ook de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energie – ’s nachts werken zonnepanelen niet en op windstille dagen kunnen we niet op wind­molens rekenen – kan deels worden ­opgevangen door een betere Europese ­integratie.

De podcasts van De Standaard