Uit het strafdossier van Steve B. blijkt dat die, na zijn eerste veroordeling voor verkrachting in 2004, drie keer niet is teruggekeerd naar de gevangenis. De rechter die hem niet liet opsluiten toen hij bij een tweede verkrachtingszaak in beroep ging, zegt dat hij dat niet wist.

De rechter die Steve B. in 2017 niet liet opsluiten in afwachting van de behandeling van zijn zaak in beroep, zegt dat hij niet wist dat B. bij een eerdere veroordeling tot driemaal toe niet op tijd terug was gekeerd naar de gevangenis. Dat laat de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg weten. B. had in 2004 vier jaar cel gekregen voor de verkrachting van een vrouw. 

De reden waarom de rechter hem niet opsloot toen zijn zaak in beroep was, was net omdat hij ervan overtuigd was dat Steve B. ‘niet vluchtgevaarlijk’ was.

Het gevangeniswezen zegt dat ze een brief hadden gestuurd naar justitie met informatie over het gedrag van Steve B. Ze wijzen er eveneens op dat justitie ook in de databank van het gevangeniswezen kon kijken.

Strafblad

Steve B. had geen blanco strafblad. In 2004 werd hij voor het eerst veroordeeld voor de verkrachting van een 58-jarige vrouw. Steve B. had toen 4,5 jaar cel gekregen. In 2004 kreeg hij een uitgaans­vergunning voor één dag, maar hij dook pas een week later weer op. In 2006 bleef hij zelfs zeven maanden weg en in 2008 was hij nog eens twee maanden spoorloos.

Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen verduidelijkt een en ander: ‘Ik kan niet in detail treden over individuele dossiers. Maar het klopt dat de gedetineerde tijdens de gevangenisstraf van tien jaar geleden drie keer niet teruggekeerd is na een uitgaansvergunning van acht uur. Die vergunningen kreeg hij omdat hij na zijn straf zou terugkeren in de maatschappij en daarom zijn reclassering diende voor te bereiden. Ik kan eraan toevoegen dat hij daarvoor ook gesanctioneerd is. We hebben geen gunstig advies gegeven voor een voorwaardelijke invrijheidstelling en hij heeft zijn straf tot het einde uitgezeten. In die drie periodes dat hij niet is terugkeerd, heeft hij geen nieuwe feiten gepleegd.’

 

Geseind bij politie

In 2017 werd hij een tweede keer veroordeeld, voor verkrachting en diefstal met geweld van zijn ex-vriendin. Steve B. tekende hoger beroep aan tegen die tweede veroordeling. Het parket vroeg zijn onmiddellijke aanhouding, maar de rechtbank ging daar niet op in. In afwachting van de behandeling van dat hoger beroep, kon hij naar huis terugkeren.

Ook na die tweede veroordeling in 2017 is Steve B. vier maanden spoorloos geweest. Hij stond zelfs administratief geseind bij de politie. Dat bevestigt het parket.

De politie van Keerbergen, waar  B. zijn domicilie had bij een vriendin, stelde in november 2018 vast dat hij daar niet meer woonde.  In februari 2019, drie maanden voor de moord op Julie Van Espen, dook hij opnieuw op en kreeg hij een referentieadres bij het OCMW.