Brusselse winkelcentra ontruimd na dreigmail
(archiefbeeld) Foto: amg
De shoppingcentra Woluwe Shopping Center en Docks Bruxsel zijn vrijdagavond ontruimd na een bomalarm, bevestigt de Brusselse politie. In het Westland Shopping Center werd niemand nog binnengelaten en was er een versterkte politiecontrole.

Woluwe Shopping Center sloot kort na 18 uur vanavond en iedereen moest het centrum verlaten. Even later volgden de twee andere Brusselse winkelcentra. Docks Brussel werd ontruimd, het Westland Shopping Center in Anderlecht, dat op het punt stond te sluiten, liet niemand meer binnen.  

Aanvankelijk werd gesproken over verdachte pakketjes die zouden zijn aangetroffen, maar volgens Le Soir gaat het wel degelijk om een bommelding. Er was een mail gestuurd in het Engels naar het Woluwe Shopping Center met de melding dat er een bom lag uit protest tegen de Belgische buitenlandse politiek. Die mail werd om 17.40 uur verstuurd en heel snel daarna is beslist om te evacueren.

Wat later namen dus ook twee andere Brusselse winkelcentra hun voorzorgen. Of ook zij een mail hebben gekregen, is niet bekend. Allicht niet.

Over Docks weet Het Laatste Nieuws dat de uitbaters van het centrum zelf de politie hebben gebeld 'omdat er een dreiging zou zijn', aldus de lokale politie. ‘De evacuatie van Docks Bruxsel is zonder incidenten verlopen en er zal nu een sweeping gebeuren van het gebouw’, liet Olivier Slosse, woordvoerder van de politie Brussel-Hoofdstad Elsene weten. Hoeveel personen er zich in het shoppingcenter bevonden tijdens de evacuatie is niet bekend.

In Westland Shopping Center werd niet geëvacueerd. Omdat dat winkelcentrum snel zou sluiten, werd beslist niemand meer binnen te laten. De klanten waren sowieso op weg naar de uitgang.

De politie kamde daarna de drie centra uit, samen met honden getraind in het opsporen van explosieven. Er was een veiligheidsperimeter ingesteld. 

Eerder deze week moesten alle scholen in Diest, Westerlo en Aarschot worden ontruimd na een valse bommelding. En eerder vandaag gebeurde hetzelfde in een school in Drongen. Daar werd een minderjarige verdachte opgepakt.

Wie een (valse) bommelding doet, riskeert zware straffen. En de rekening van de evacuatie.