Rechterhand interim-president Venezuela opgesloten in militaire gevangenis
Edgar Zambrano en Juan Guaidó. Foto: REUTERS

Edgar Zambrano, de woensdag opgepakte vicevoorzitter van het Venezolaanse parlement, is in voorlopige hechtenis geplaatst in een militaire gevangenis in Caracas. Dat heeft het hooggerechtshof van Venezuela vrijdag meegedeeld. Zambrano is de rechterhand van zelfverklaard interim-president Juan Guaidó.

Een rechtbank die bevoegd is voor terrorismedossiers besliste dat Zambrano moest worden opgesloten in de gevangenis van de militaire politie van Fort-Tiuna. Dat is het belangrijkste militaire complex in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Zambrano wordt beschuldigd van hoogverraad en samenzwering, omdat hij ‘actief’ betrokken zou zijn bij de mislukte coup die op 30 april door oppositieleider Juan Guaidó gepleegd werd.

Als vicevoorzitter van het parlement kan Zambrano beschouwd worden als de rechterhand van Guaidó, de parlementsvoorzitter die zichzelf heeft uitgeroepen tot de interim-president van het land. Het parlement is de enige instelling in Venezuela die gecontroleerd wordt door de oppositie.

Guaidó wordt door meer dan 50 landen erkend als interim-president.