Gentse knotwilg 'De Schreeuw' is zijn schreeuw kwijt
Foto: Natuurpunt
In Gent hebben onbekenden een iconische knotwilg gevandaliseerd in natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen. De oude wilg stond er bekend als 'De Schreeuw', naar het schilderij van de Noorse kunstenaar Edvard Munch.

De stam van de oude knotwilg was over de jaren heen hol geworden, wat normaal is voor de soort. De wilg stond bij bezoekers en beheerders van het natuurreservaat bekend om zijn uitgesproken gelijkenis met het beroemde schilderij. Om die reden waren er ook plannen om de boom na zijn dood tentoon te stellen.

Maar enkele dagen geleden hebben onbekenden de schors van de boom uitgekapt en gestolen. Dat is in strijd met de Vlaamse wetgeving rond natuurreservaten, aldus beheerder Bart De Muynck. 

Aan Radio 2 vertelde Magda Polfliet, educatief medewerkster van het natuurreservaat: 'Het is een enorm verlies, een symbool dat weg is. Wij komen dagelijks met schoolkinderen hier voorbij en je zal verschieten hoeveel schoolkinderen hier naar kijken. Wauw, de natuur schreeuwt om meer natuur, laat ons de natuur helpen!' is hun reactie dan.'

De medewerkers van de Bourgoyen, hebben intussen affiches verspreid in de hoop de schreeuw terug te krijgen. Zij vermoeden dat het werkelijk om een diefstal gaat en dat de vandaal de beroemde schors van de boom nu ergens thuis heeft staan. Veel hoop dat de dief wordt gevonden, is er niet.