Dertigtal vrijwilligers ruimt Brussel-Noord op
Vrijwilligers aan de slag in de ruimte onder Brussel-Noord Foto: Kasper Goethals

Een dertigtal vrijwilligers heeft vrijdagmiddag de ruimte onder het Brusselse Noordstation, waar al jarenlang transmigranten verblijven, schoongemaakt. ‘Als de verantwoordelijke politici er zelfs niet in slagen een toilet te voorzien, dan moeten burgers overnemen’, klinkt het.

De situatie bij de bushaltes onder het Noordstation, waar veel transmigranten verblijven, valt allang schrijnend te noemen. In het souterrain stroomt urine, stinkt het naar uitwerpselen en kamperen tientallen transmigranten op dekens en kartonnen dozen. Vuilnisbakken puilen uit, vorige week circuleerde zelfs even het valse gerucht dat er besmettelijke ziekten zouden heersen. Daarop besloot De Lijn opnieuw om de bushaltes uit het station weg te halen.

Terwijl het wachten blijft op een structurele oplossing, trokken vrijdagmiddag een dertigtal vrijwilligers naar de stationsbuurt. Gewapend met emmers, borstels en vuilniszakken gingen ze de smerigheid zelf te lijf.

‘Als alle verantwoordelijken, zoals de federale overheid, de stad Brussel, de gemeente Schaarbeek, de NMBS, De Lijn en de uitbater van de gebouwen, er niet in slagen een toilet te voorzien, en zelfs valse informatie verspreiden over epidemieën, dan moeten burgers de taak van de overheid in handen nemen’, schrijft Bert Van Vossole, een van de initiatiefnemers achter de actie, op Facebook.

Van Vossole: ‘We moeten de politici leren hoe weinig moeite het kost om het Noordstation proper en gastvrij te maken, zodat het een plek is waar iedereen terechtkan.’

Dertigtal vrijwilligers ruimt Brussel-Noord op
Dagelijkse kost in Brussel-Noord Foto: Kasper Goethals