Ebolavirus in Congo verspreidt zich via rebellengroepen
Aanhoudende aanslagen van rebellengroepen kunnen de uitzetting van het virus exponentieel doen versnellen. Foto: EPA-EFE

De Democratische Republiek Congo gaat sinds augustus gebukt onder de op een na grootste ebola-epidemie in de geschiedenis. Aanslagen tegen hulpverleners en ziekenhuizen van de World Health Organisation in Oost-Congo geven de ziekte de kans om zich via de rebellenlegers verder te verspreiden.

Op 19 april werd epidemioloog Richard Mouzoko doodgeschoten door rebellen terwijl die meehielp aan de vaccinatie in Butembo. De daaropvolgende weken vielen rebellengroepen zoals de Maï-Maï al verschillende keren ebola-behandelingscentra aan.

De milities maken het heel moeilijk om de epidemie onder controle te houden. Woensdag nog stierven zeker acht leden van een rebellengroep. Op die manier kan de ziekte verder worden overgedragen, bijvoorbeeld via de stad Beni over de grens met Oeganda en Rwanda.

Intussen eiste het virus – met eerst griepachtige symptomen maar met bloedstollen, orgaanfalen en uiteindelijk de dood tot gevolg – al iets meer dan duizend slachtoffers. 1.585 mensen raakten besmet. De epidemie brak uit ten tijde van de Congolese presidentsverkiezingen.