Waarom de geldhonger van de staat niet te stoppen lijkt, de N-VA zo vaak van gedacht verandert en CD&V misschien 2024 niet haalt
Het politieonderzoek na de verdwijning van Julie Van Espen was er een uit de boekjes. Helaas kon het niet baten.
Na de moord op Julie valt het al bij al nog mee met de boosheid over justitie. Frappanter is het breed gedeelde gevoel dat elke vrouw Julie had kunnen zijn. #Metoo laait op. Dit zijn tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Een opmerkelijk positief bericht over burn-out. De EMDR-methode tegen angst, depressie en burn-out klinkt, bij wie ze beschreven hoort, als kwakzalverij. Maar ze werkt. Bij zeven op de tien patiënten, in korte tijd. ‘Maar we weten nog niet waarom het werkt.’

2.

De geldhonger van de Belgische staat lijkt niet te stoppen. Op campagne beloven alle partijen meer uitgaven, investeringen of lagere belastingen. Is er echt te weinig geld? Bijzonder leerrijk is de infografiek met uitgaven en de vergelijking met de buurlanden.

3.

Nog geen 48 uur na de verdwijning van en moord op Julie Van Espen (23) werd de dader gevat. Het politieonderzoek was er een uit de boekjes. Helaas kon het niet baten. Een reconstructie door Mark Eeckhaut.

4.

Helaas was justitie niet even alert. Het Antwerpse hof van beroep liet de rechtszaak tegen Steve B. aanslepen. Een verhaal van besparingen, maar ook van betwistbare keuzes en organisatie. 

5.

Politie en justitie zetten veel meer middelen in tegen terreur en drugs dan tegen seksueel geweld. Daarom kon een veroordeelde verkrachter zo lang wachten op zijn straf, schrijft Liesbeth Kennes op de opiniepagina’s. 

6.

We zijn nog lang niet klaar met euthanasie bij dementie. Het is een deksels dilemma: mag de omgeving een euthanasie uitvoeren op een demente die ze misschien niet meer wil? Een petitie van Leif roept nu op om euthanasie bij gevorderde dementie toch mogelijk te maken. Ze opent de peilloze vraag naar wat ons mens maakt. 

7.

We drinken minder alcohol en dus rukken nieuwe frisdranken op. Lokaal en artisanaal gebrouwen, liefst naar grootmoeders recept, en hier en daar zelfs zonder suiker. Correspondente Sarah Vankersschaever brengt in kaart hoe we anders gaan eten en drinken.

8.

Het is een drôle de campagne, zonder groot thema en nu in de schaduw van een moord. De snelle positiewissels en opeenvolgende bochten van de N-VA vergroten de verwarring. Waar staan ze nu echt voor?

9.

Vooral CD&V ziet de ene pijler na de andere verzwakken of verkruimelen, nu moet ook Koen Geens voor justitie op eieren lopen. Gelukkig konden ze Hilde Crevits op het schild hijsen. Het opinieartikel van Bart Sturtewagen wekte hier en daar beroering, helaas niet over wat hij echt schreef: dat de mannen van  CD&V de partij in een beroerde situatie brachten en Crevits onbegrijpelijk lang op stal lieten. 

10.

Dit is een van de handigste tips uit ‘Mijn geld’, de personal finance-bijlage van De Standaard. 

11.

Ramadamadingdong had vooraf tot wat waarschuwingen geleid. Een ‘uitzending door derden’ zou dat op Stubru worden. De broers Lamrabet die al plaatjes draaiend luchtig zieltjes zouden winnen voor de islam. Recensent Inge Schelstraete was teleurgesteld.