Zondag vindt in Antwerpen een stille mars tegen seksueel geweld plaats. Die wordt gehouden na de moord op Julie Van Espen vorig weekend. Verschillende BV’s steunen die mars in de video hierboven.

In de video zijn onder meer Jani Kazaltzis, Karen Damen, Lize Feryn, Sean D’Hondt, Adil El Arbi, Wim Opbrouck en Phara de Aguirre te zien. Ze zeggen allemaal het woord ‘Enough’. Genoeg. Zo kondigden de organisatoren de mars deze week aan.

‘Maar liefst 53 procent van de vrouwen en 19 procent van de mannen werd ooit het slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag’, schrijft de organisatie bij op Facebook. ‘We roepen de beleidsmakers op om hier daadkrachtiger tegen op te treden. Een zorgcentrum seksueel geweld alleen is niet voldoende. Op politiek en juridisch niveau is er geen gehoor voor iedereen die klacht indient en ook een expertisecentrum blijft achterwege. Deze mars wordt in stilte gehouden, om de actie kracht bij te zetten. Zo geven wij een gezicht aan zij die nooit gehoord worden.’

De stille mars gaat zondag van het Koningin Astridplein naar het Steenplein, staat te lezen op de Facebookpagina van het evenement. Vrijdagnamiddag gaven al bijna 8.000 mensen aan te gaan, meer dan 26.000 anderen zijn geïnteresseerd.

Julie Van Espen, een 23-jarige studente internationale betrekkingen en diplomatie aan de UAntwerpen, werd zaterdag vermoord. Haar lichaam werd maandag teruggevonden in het Albertkanaal. Eerder op de dag was al een 39-jarige verdachte opgepakt in Leuven. De man, Steve B., was al eerder veroordeeld wegens verkrachtingen. Hij wordt aangehouden voor moord.