Consumentenorganisaties: ‘Verbied additief E171 in voedsel’
Themabeeld Foto: VUM

Verschillende Europese consumentenorganisaties, waaronder Test-Aankoop, willen dat titaniumdioxide, of E171, verboden wordt in de EU. Het is namelijk onduidelijk welke risico’s het eten van die stof met zich meebrengt.

De stof E171 wordt vooral gebruikt in snoepgoed. Het maakt de producten glanzender, witter of net feller van kleur. Er is volgens de organisaties geen technologische noodzaak om het product te gebruiken, en het is niet duidelijk welk effect het heeft op de gezondheid en het milieu. ‘We vinden dat de Commissie het voorzorgsprincipe moet hanteren, omdat er niet voldoende data is om na te gaan of het product veilig is’, klinkt het.

In Frankrijk geldt vanaf januari 2020 een verbod op het additief, en verschillende Europese consumentenorganisaties vragen de EU-commissaris Jyrki Katainen om dat verbod uit te breiden naar de hele Unie. Ook het Belgische Test-Aankoop ondersteunt het initiatief. ‘Omdat alle Europeanen hetzelfde hoge beschermingsniveau verdienen, roepen we de Europese Commissie op om het Franse voorbeeld te volgen en om E171 te verwijderen uit de Europese lijst van toegestane voedingsadditieven’ schrijven de consumentenorganisaties in een brief aan de Commissaris.

Ze voegen eraan toe zeker geen actie te ondernemen tegen het Franse verbod. ‘Dat zou het verkeerde signaal geven naar de Europese burgers’, vinden ze.