Tanzaniaanse dragers en gidsen ontzet over kabelbaan op Kilimanjaro
Foto: vakantiearena.nl

Tanzania wil een kabelbaan installeren op een van zijn kostbaarste trekpleisters. Maar het ministerie van Toerisme krijgt forse kritiek van de lokale dragers en gidsen.

Afrika’s grootste bergmassief (5.895 meter) lokt jaarlijks tienduizenden klimmers. Met de trektocht verdienen gidsen, dragers en vele omwonenden van de Kilimanjaro hun dagelijks brood. De kabelbaan zou die markt wel eens onder druk kunnen zetten.

‘De kabelbaan zal het leven en toekomst van de meerderheid van lokale mensen, die voor hun kostwinning van de berg afhankelijk zijn, ruïneren’, stelt Edson Mpemba van een dragersorganisatie in De Morgen.

Loishiye Mollel, hoofd van de Tanzania Porters’ Organisation beaamt dit: ‘Een reiziger heeft een escorte van vijftien man nodig, waarvan dertien dragers, een kok en een gids. Door de kabelbaan zouden al die jobs op het spel staan’, klinkt het.

De toeristensector blijkt – na de export van kruidnagels – de op een na grootste bron van inkomen voor het Oost-Afrikaanse land. ‘Door de beklimming te vergemakkelijken zou de stroom aan toeristen met vijftig procent kunnen toenemen’, vertelt vervangend minister van Toerisme Constantine Kanyasu.

Hoofdopzichter van het Kilimanjaro National Park, Betty Looibok, verklaart het idee van de kabelbaan in The East African: ‘Ze is bedoeld voor lichamelijk beperkte mensen en voor kinderen en oude toeristen die de ‘sensatie’ van de Kilimanjaro willen beleven zonder noodzakelijkerwijs de top te hoeven halen.’