Gucci-eigenaar schikt voor recordbedrag in fraudezaak
Catwalkshow van Gucci Foto: Catwalkpictures

Het Franse luxeconcern Kering, eigenaar van modehuis Gucci, heeft geschikt in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingontduiking en betaalt de Italiaanse fiscus 1,25 miljard euro. Een recordbedrag.

Kering werd verdacht van fiscale fraude. Modehuis Gucci, het paradepaardje van het luxeconcern, zou over een periode van zeven jaar ongeveer 1,3 miljard euro aan belasting hebben ontdoken via Zwitserland. Het modehuis maakt zeventig procent van zijn winst in Zwitserland, terwijl daar maar drie procent van zijn werknemers werkt.

Het parket van Milaan was in 2017 een onderzoek gestart, maar de zaak komt niet voor de rechter. Kering heeft na lange onderhandelingen een akkoord bereikt met de Italiaanse fiscus en zal een extra som van 1,25 miljard euro betalen, boete en interesten inbegrepen, luidt het. De som is ten laste van dit boekjaar.

Het is het hoogste bedrag ooit voor een schikking tussen een bedrijf en de Italiaanse fiscus, maar zou het concern niet in problemen brengen, aldus analisten. Kering-topman François-Henri Pinault beloofde vorige maand ook al honderd miljoen euro te schenken voor de heropbouw van de Notre-Dame in Parijs, na de verwoestende brand.

Met de schikking is de zaak evenwel nog niet helemaal afgerond. Er loopt nog een onderzoek naar huidig Gucci-ceo Marco Bizzarri en voormalig ceo Patrizio Di Marco, bevestigt het bedrijf. Kering zegt er echter alle vertrouwen in te hebben dat de situatie rond het crimineel onderzoek zal worden opgehelderd.