DNA Steve B. wordt getoetst aan openstaande dossiers
Er zal een nieuw DNA-profiel worden opgesteld van Steve B (39), om openstaande dossiers aan te toetsen. Daarnaast bevestigde de raadkamer de aanhouding van de verdachte voor de moord op Julie Van Espen (23). Dat laat het parket van Antwerpen weten.

Het DNA-profiel van de verdachte zat al in de databanken, maar er zal toch een nieuw worden opgemaakt. De wetenschappelijke evolutie kan nu een gedetailleerder profiel weergeven, met meer parameters. Dat nieuwe profiel zal worden getoetst aan openstaande dossiers, om na te gaan of B. verantwoordelijk is voor andere zedenfeiten. 

De verdachte zal onderzocht worden door een college van drie deskundigen die de geestestoestand van B. zullen nagaan. Dat onderzoek kan volgens het parket geruime tijd in beslag nemen. 

Aanhouding bevestigd

De dakloze Steve B. werd na zijn arrestatie voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die besliste hem aan te houden. Hij werd na zijn arrestatie urenlang verhoord door de speurders, en ging maandagavond over tot een bekentenis. Ook voor de onderzoeksrechter legde B. bekentenissen af. Vrijdag verscheen hij voor de raadkamer, die zijn verdere aanhouding bevestigt. 

B. werd maandag opgepakt in Leuven nadat het gerecht een opsporingsbericht had verspreid in de zoektocht naar ‘een belangrijke getuige’. In werkelijkheid was hij de hoofdverdachte, onder meer omdat hij was gefilmd terwijl hij het fietsmandje van Julie in de hand had. Het lichaam van Julie Van Espen (23) werd maandagmiddag in het Albertkanaal gevonden. 

Strafblad

De verdachte heeft een ellenlang strafblad, hij werd verschillende keren veroordeeld voor diefstal, heling en bedreigingen. Hij is dakloos en had weinig tot geen sociale contacten. Steve B. heeft ook een verleden als verkrachter. In november 2016 drong hij ’s nachts het appartement van zijn ex-vriendin binnen en mishandelde en verkrachtte haar. Hij stal geld en een bankkaart. B. bekende de verkrachting. Hij werd in juni 2017 veroordeeld tot vier jaar cel. Maar hij ging in beroep. De zaak komt pas volgende maand – 2,5 jaar na de feiten – opnieuw voor de rechter. Vorige zaterdag was B. op vrije voeten.

De verkrachting van zijn ex-vriendin was niet de eerste. In maart 2004 verkrachtte B. een vrouw die hem hulp had aangeboden. Voor de rechtbank zei hij in 2004 dat hij ooit zelf was misbruikt door zijn grootvader en dat het gebruik van marihuana zijn beoordelings­vermogen beïnvloedde. De rechter veroordeelde hem toen tot 4,5 jaar cel. Een straf die hij toen zo goed als volledig uitzat.