Beluister ‘I don’t care’, de nieuwe single van Ed Sheeran en Justin Bieber

Met ‘I don’t care’ hebben Ed Sheeran en Justin Bieber een nieuwe single uitgebracht. Of ook ú daarom geeft, mag u zelf beslissen.

I don’t care’ lijkt op maat gemaakt voor hitstatus. Ed Sheerans Divide was één van de bestverkopende albums van 2017 én 2018. De rosse Brit kwam deze week nog in het nieuws omdat hij kans maakt om de eerste Britse muziekmiljardair te worden – op zijn 28e bedraagt zijn vermogen een slordige 190 miljoen euro. Max Martin, de Zweedse superproducer die onder andere een hand had in Britney Spears’ ‘...Baby one more time’ en Katy Perry’s ‘I kissed a girl’ deed mee achter de schermen – als producer doet enkel George Martin van The Beatles beter dan zijn 22 Amerikaanse nummer 1-hits. En Justin Bieber? Dat is Justin Bieber.

Maar op het eerste gehoor zal ‘I don’t care’ het voor zijn succes toch van die star quality moeten hebben. Tekstueel doet de song denken aan ‘Here’ van Alessia Cara, over je eenzaam voelen op een feestje waar je eigenlijk niet wil zijn. Alleen was in die song een onbekende tiener aan het woord, en niet twee van de meest succesvolle muzikanten van hun generatie die zich ‘nobody’ voelen. Muzikaal borduren Sheeran en Bieber verder op de tropisch aandoende ritmes die hun eerdere hits ‘Shape of you’ en ‘No brainer’ uitzetten – aangevuld met het veelvuldige ‘ooh ooh’ waar ook Taylor Swift zich van bediende in recente single ‘Me!’.

Maar als die laatste song iets aantoonde, is het dat star quality in 2019 niet altijd meer genoeg is voor een hit. De voorbode van Swifts zevende album strandde deze week op 2 in de Billboard Hot 100, die de bestverkopende singles van de VS oplijst. Het is de eerste keer in negen jaar dat een leadsingle van Swift niét op 1 landt – dat werd vooraf haast als een evidentie beschouwd. Op die toppositie prijkt nu voor de vijfde week op rij ‘Old town road’, een nummer van Lil Nas X, een tot voor kort onbekende rapper die zijn eerste hit scoorde door viraal te gaan op Soundcloud.