VS willen binnen 5 jaar opnieuw voet op de maan zetten
Jeff Bezos presenteert zijn nieuwe maanlander Foto: REUTERS

Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft het ruimteschip gepresenteerd dat hij in 2024 onbemand op de maan wil laten landen. De als Blue Moon gedoopte maanlander zou in een volgend stadium ook mensen op de maan moeten afzetten.

In de typische stijl van Amerikaanse techbedrijven presenteerde Jeff Bezos gisteren in Washington een replica van de Blue Moon. Met een sterrenstelsel als achtergrond liet de miljardair zijn nieuwe maanlander in blauwe sfeerverlichting oplichten. In het voertuig is onder meer plaats voor vier wagentjes, nog het best te vergelijken met golfkarretjes. Een kraan kan deze zorgvuldig op de maan plaatsen. De raket kan eveneens satellieten in een baan rond de maan schieten.

Het ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Bezos werkt al ruim drie jaar aan het project. Het zou een opmaat moeten zijn om in een volgende fase opnieuw mensen op de maan te kunnen zetten. ‘Het is tijd om terug te keren naar de maan, dit keer om er te blijven,’ sprak Bezos ambitieus.

Eerste vrouw

Anderhalve maand geleden onthulde de Amerikaanse vice-president Mike Pence dat de Nasa versneld werk zal maken van de plannen om opnieuw astronauten op de maan te laten landen. Aanvankelijk werd gemikt op 2028, maar volgens Pence moet dit al in 2024 gebeuren. ‘De eerste vrouw en volgende man die op de maan landen zijn Amerikaanse astronauten in een Amerikaanse raket,’ onderstreepte Pence zijn plannen.

Uit strategisch, wetenschappelijk en economisch oogpunt zouden de Amerikanen zich willen richten op de zuidelijke kant van de maan. Tot nu toe zijn er twaalf astronauten op de maan geland. Dat gebeurde tijdens zes Apollo-missies tussen 1969 en 1972.