Trump zalft plots: ‘Ik kreeg mooie brief van Xi’
Foto: AFP

Donald Trump blijft warm en koud blazen over een mogelijke handelsoorlog met China. Na een hint over een mogelijk ultiem akkoord, schoten de aandelen in de VS meteen hoger.

Is het bluf, een doordachte onderhandelingsstrategie of zegt de Amerikaanse president maar wat? Wie raakt er nog wijs uit. Nadat Donald Trump de voorbije dagen op Twitter hard uithaalde naar China, dreigde met nieuwe importheffingen en er Peking publiek van beschuldigde een voorlopig handelsakkoord eenzijdig te hebben verbroken, lijkt de Amerikaanse president nu een zoveelste U-bocht te maken.

Uitstekend alternatief?

In een toespraak op het Witte Huis donderdag - net voor de aankomst van de Chinese handelsdelegatie voor ultieme onderhandelingen - verklaarde Trump plots ‘een mooie brief’ te hebben ontvangen van de Chinese president Xi Jinping.

‘Ik heb hem (de brief) juist gekregen’, zei het Amerikaanse staatshoofd daarnet, zonder te verduidelijken wat er in precies in de brief staat. Trump liet enkel verstaan dat Xi in de brief zijn optimisme uitsprak over een mogelijke samenwerking.

Telefoongesprek

Om het onverwachte charme-offensief nog wat kracht bij te zetten, voegde Trump er aan toe dat het nog altijd mogelijk is dat de VS en China 'nog deze week' tot een handelsakkoord komen. ‘Ik denk dat het (morgen?) een zeer sterke dag zal zijn (sic), we hebben een uitstekend alternatief klaar', zei Trump, waarmee hij volgens waarnemers mogelijk hintte op de aangekondigde verhoging van de importtarieven op Chinese goederen. 

Uitspraken die de nerveuze Amerikaanse beurzen, die vandaag opnieuw in het rood openden, evenwel meteen hoop gaven. De beurzen maakten een deel van hun openingsverlies goed en koersten rond 19u45 nog ongeveer een half procent in het rood.  

Op de vraag wanneer de twee leiders elkaar gaan ontmoeten, antwoordde Trump: ‘Ik zal hem waarschijnlijk spreken aan de telefoon.’ Waarna de president evenwel geen verdere details gaf over de timing van dat mogelijke telefoongesprek. 

De Amerikaanse president liet enkel uitschijnen dat hijzelf en de VS straks wellicht in een sterke onderhandelingspositie staan. Trump deed dat door te suggereren dat de Chinezen beslist zouden hebben om terug naar de onderhandelingstafel te komen. ‘Het was hun idee om terug te komen’, tekenden onder meer CNBC en het persagentschap Bloomberg op uit zijn mond.

Ultieme onderhandelingen

De verwachting is dat de toponderhandelaar van China, Liu He, de komende uren landt in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Waar de Chinese vicepremier met zijn Amerikaanse tegenhanger, Robert Lighthizer, ultieme gesprekken zal voeren om een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen beide grootmachten te voorkomen.

Lukt dat niet, dan zullen uiterlijk tegen morgenmiddag de Amerikaanse invoerheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese importgoederen fors verhoogd worden van 10 naar 25 procent.