Burgemeester Sint-Joost pikt verhuizing De Lijn naar zijn gemeente niet
De Lijn wil verhuizen uit het Noordstation. Sint-Joost is niet gelukkig. Foto: put

De burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (PS) is er niet over te spreken dat De Lijn de bushaltes onder het Noordstation ‘zonder enig overleg’ heeft verplaatst naar het Rogierplein, dat op het grondgebied Sint-Joost ligt. Hij heeft de politie gevraagd ‘alle verkeersinbreuken te verbaliseren’.

De vakbonden van De Lijn beslisten afgelopen weekend om niet meer halt te houden onder het Noordstation in Brussel. De chauffeurs klagen al maanden over onveilige en onhygiënische omstandigheden, gelinkt aan de groep transmigranten die er al maanden verblijft. De halte is nu verplaatst naar het Rogierplein. Tussen de ritten door stoppen de bussen op de busbaan in de Vooruitgangsstraat.

Maar de burgemeester van Sint-Joost Emir Kir is daar niet over te spreken.

‘De gemeente betreurt deze machtsgreep die zonder enig overleg is gepleegd, en tolereert geen enkele overlast op zijn territorium’, zegt Kir in een communiqué. Sint-Joost ‘zal alle maatregelen nemen om een einde te maken aan de illegale haltes, die enorme mobiliteits- en veiligheidsproblemen in de wijk veroorzaken.’ Kir heeft de politiediensten gevraagd om alle verkeersinbreuken te verbaliseren, klinkt het nog.

Vorig jaar verplaatste De Lijn de bushalte ook al eens naar het Rogierplein, en ook toen ontstond er commotie rond de rustplaats op de Vooruitgangsstraat, omdat bussen in principe niet mogen stilstaan op een busstrook. De Lijn week toen uiteindelijk terug uit naar het Noordstation. Afgelopen weekend zei de openbaarvervoermaatschappij nog dat ze erop vertrouwde dat de politie begrip zou opbrengen voor de situatie.

Kir roept de federale regering op ‘haar verantwoordelijkheid te nemen en opvang voor de migranten te organiseren. Het is onbegrijpelijk en ontoelaatbaar dat de federale overheid een plaats van dergelijk belang als het Noordstation aan zijn lot overlaat en de situatie laat escaleren tot op het punt dat werknemers en pendelaars zich niet meer in het station durven begeven, nochtans één van de belangrijkste toegangspoorten tot de hoofdstad. Ik roep alle betrokken partijen op een duurzame en waardige oplossing te vinden voor iedereen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in