BBC ontslaat radiopresentator na tweet over baby Harry en Meghan
Radio-omroeper Danny Baker staat de pers te woord na te zijn ontslagen door de BBC Foto: Photo News

De Britse openbare omroep BBC heeft radiopresentator Danny Baker ontslagen na een als grap bedoelde tweet over de pasgeboren zoon van prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. Volgens critici was de tweet racistisch, maar Baker zegt nooit die bedoeling te hebben gehad.

De radiopresentator tweette een zwart-witfoto van een elegant gekleed koppel, waarvan de vrouw een aapje in kostuum aan haar hand heeft. Hij schreef erbij ‘Royal baby leaves hospital’, of ‘Koninklijke baby verlaat het ziekenhuis’.

Veel twitteraars waren daar niet mee gediend. Zij zagen in het aapje een verwijzing naar de Afro-Amerikaanse roots van Meghan Markle, en maakten massaal hun ongenoegen duidelijk. De 61-jarige Baker verwijderde daarop de tweet. ‘Sorry, de door mij als grap geplaatste foto heeft wat teweeggebracht. (Dat dit racistisch zou zijn) Is nooit bij me opgekomen, wel, omdat mijn geest niet verziekt is’, schreef de radiopresentator woensdag in een nieuwe tweet.

Later op de dag bood hij ook uitgebreid zijn verontschuldigingen aan. ‘Nogmaals mijn oprechte verontschuldigingen voor de stomme foto van daarnet. Het was bedoeld als een grap over leden van de koninklijke familie, maar het werd geïnterpreteerd als iets over apen en ras, dus heb ik het terecht gewist’, schreef Baker in een nieuwe tweet.

 

‘Onder bus gegooid’

Dat kon echter niet beletten dat de Britse openbare omroep hem de laan uitstuurde. Volgens een BBC-woordvoerder maakte de radiopresentator een ‘zware inschattingsfout die indruist tegen de waarden die wij willen belichamen als radiostation.’ ‘Danny is een briljante radio-omroeper, maar in de toekomst zal hij niet meer voor ons werken’, klonk het nog.

Baker zegt niet opgezet te zijn met de manier waarop hij de laan werd uitgestuurd. Hij voelt zich ‘letterlijk onder een bus gegooid'.

Prins Harry en Meghan Markle toonden hun eerste kindje woensdag aan de pers. Later op de dag maakten ze ook bekend dat de baby Archie Harrison Mountbatten-Windsor zal heten.