Na beschuldigingen Trump: ‘China is klaar om zich te verdedigen’
Foto: AP

In aanloop naar de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten donderdag loopt de temperatuur verder op. Amerikaans president Trump beschuldigde de Chinezen ervan de eerdere deal verbroken te hebben, China verzet zich ondertussen tegen de importheffingen die de VS willen verhogen.

‘Zij hebben de deal al verbroken.’ President Donald Trump beklaagde zich er op Twitter over dat China veranderingen wilde aanbrengen aan eerder afgesproken onderdelen van het inmiddels 150 pagina’s tellende handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en China. Donderdag komt de Chinese vicepremier Liu He naar Washington om verder te onderhandelen.

De VS maakte ondertussen bekend dat de importheffing op 200 miljard dollar aan Chinese producten vrijdag verhoogd wordt van 10 procent naar 25 procent. In een reactie zakten de beurzen in China (-1,8 procent), Hongkong (-2 procent) en Zuid-Korea (- 3 procent) naar het laagste niveau in zes weken tijd.

Het Chinese ministerie van Handel laat in een reactie weten dat ‘China helemaal klaar is om de eigen belangen te verdedigen, en dat het land daar de middelen en het doorzettingsvermogen voor heeft’.

Dat Liu toch vanuit Peking vertrokken is naar de VS, toont volgens het ministerie dat het China menens is om tot een oplossing te komen. ‘Niemand wint bij een handelsoorlog. We hopen dat de VS China tegemoetkomt en dat de geschillen kunnen opgelost worden met dialoog en niet met eenzijdige acties.’