De Standaard wint drie Belfius-persprijzen
CurieuzeNeuzen werd opnieuw bekroond Foto: CurieuzeNeuzen

De Standaard wist drie van de vijf nominaties te verzilveren tijdens de uitreiking van de Belfius-persprijzen. Onder meer het onderzoeksproject CurieuzeNeuzen viel opnieuw in de prijzen.

Het onderzoeksproject CurieuzeNeuzen kwam als winnaar uit de bus in de categorie Digitale Pers. Het grootschalige burgeronderzoek naar luchtkwaliteit via een partnerschap met de Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij, werd getrokken door journaliste Ine Renson, maar kwam tot stand met de hulp van een twintigtal medewerkers van verschillende afdelingen. Volgens de jury een knap staaltje van innovatie en cocreatie, dat tot een van de strafste journalistieke werken van de afgelopen jaren behoort.

CurieuzeNeuzen won eerder dit jaar al De Loep, de belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek van Vlaanderen en Nederland, en stak ook al een Gouden Erepenning van het Vlaams Parlement op zak.

In de categorie Schrijvende Pers werd het werk van journalist Matthias Verbergt bekroond, over de zwakke punten van het rekruteringsproces bij de politie. De journalist legt volgens de jury een fundamenteel probleem bloot en kaart dit aan op een diepgaande, overtuigende manier. 'Er wordt subtiel met de vinger gewezen naar de politiek en het falende beleid, maar bovenal worden de hallucinante gebruiken bij de rekrutering van politieagenten gestaafd met vele bronnen en voorbeelden', luidt het rapport van de jury.

In dezelfde categorie was De Standaard bovendien ook genomineerd met de reportage UK? OK! van Yves Delepeleire, Jef Poppelmonde en Lieven Bulckens over transmigratie. Zij praatten met vier Iraans broers die via Zeebrugge in Engeland geraakten.

De fotoreeks 'The shame of the sun' van Sébastien Van Malleghem over de Verenigde Staten in crisis, gepubliceerd in dsWeekblad, kwam als winnaar uit de bus in de categorie Fotopers. Zijn fotoreeks is volgens de jury een aanzet tot een langetermijnproject. 'Wat deze fotoreeks zo sterk maakt, is dat ze meer is dan een gewone beschrijving van die bijzondere situaties', aldus de jury.

In de categorie Financiële en Economische Pers tot slot was ook de verslaggeving in de operatie Schone Handen van journalisten Mark Eeckhaut en Nico Tanghe, in samenwerking met Het Nieuwsblad-journalist Bart Lagae, genomineerd. In die categorie ging 'Dossier dokterslonen' van Sara Vandekerckhove, Eva Christiaens en Cathy Galle van De Morgen aan de haal met de Belfius Persprijs.

Ook drie prijzen voor VRT

Ook VRT ging aan de haal met drie prijzen. 'Raakt Antwerpen ooit afgekickt?' van Radio 2 Antwerpen won de prijs in de categorie Lokale Pers. 'Verscheen regionaal maar werd al snel nationaal opgepikt, met impact op het terrein. Een schoolvoorbeeld van de kracht van regionale pers', aldus de jury.

In de categorie Radiopers ging de prijs naar 'De meisjes van de nacht' van Guy De Troyer en Christine Van Tichel van VRT NWS en Radio 1. In deze tweedelige serie maak je als luisteraar kennis met de schaduwkanten van de rosse buurt in Brussel. De jury apprecieert het echte journalistieke veldwerk.

'Schild en Vrienden' van Tim Verheyden voor Pano won de prijs in de categorie Televisiepers. 'Aan de maatschappelijke impact van deze reportage kon je vorig jaar gewoon niet ontsnappen. Alleen al deze uitzonderlijke inkijk in het doen en laten van deze Vlaams nationalistische jongerenbeweging verdient waardering', aldus de jury.

Het onderzoeksproject van De TijdLe Soir en Knack naar medische implantaten was de winnaar in de Franstalige categorie 'presse écrite'.

Meer dan 300 kandidaturen

De Persprijzen van Belfius, die voor het eerst werden uitgereikt in 1963, belonen de beste artikels en reportages van het voorbije jaar. Voor de 56ste editie waren er meer dan 300 kandidaturen. Om die te beoordelen, deed Belfius een beroep op veertien gespecialiseerde jury's, met daarin professionals uit de media, academici, laureaten van vorig jaar en vertegenwoordigers van de bank. Die jury's nomineerden in totaal 42 werkstukken. De eindjury, die was samengesteld uit vertegenwoordigers van die verschillende vakjury's, bekroonde per categorie uit die genomineerden één laureaat.