Dader bomalarm riskeert zware boete
Foto: Karel Hemerijckx

Meer dan 20.000 leerlingen werden vanmorgen geëvacueerd uit hun school in Diest, Aarschot en Westerlo na een bomalarm. Dat bleek vals. De dader riskeert een zware straf en een rekening voor de vele gemaakte kosten.

In Aarschot, Diest en Westerlo konden de kinderen vanmorgen niet naar school.

In een brief, gevonden aan de brandweerkazerne van Westerlo, waarschuwde iemand dat er om 10 uur een bom zou ontploffen in een school in Aarschot, Diest of Westerlo. ‘Er werd daarna geen enkel risico genomen en alle scholen werden ontruimd’, aldus het parket. Het ging om 22.000 leerlingen in 54 scholen.

De sweepings op alle locaties, met de inzet van de lokale politie en het gebruik van de explosievenhonden, bleken negatief. En om 10 uur ontplofte er ook niets.

Het parket en de afdeling terro van de federale gerechtelijke politie (FGP) zijn een onderzoek gestart naar de verantwoordelijke voor de valse melding. Dat heeft voorlopig nog niet tot een arrestatie geleid. Er is wel een belangrijk spoor. De persoon die het briefje ophing aan de brandweerkazerne zou te zien zijn op camerabeelden.

De dader riskeert een zware straf, tot twee jaar gevangenis zelfs. Daarbovenop komt nog een gepeperde rekening. Hij of zij moet niet alleen opdraaien voor de gemaakte kosten bij de evacuatie en de inzet van vele politiemensen. Ouders die thuis moesten blijven om voor de kinderen te zorgen, in plaats van te gaan werken, kunnen zelfs een schadevergoeding vragen als ze die schade kunnen bewijzen.

Alleen al de inzet van politie en gemeentepersoneel begroot de VRT op zowat 30.000 euro.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig