Pakistaanse Asia Bibi start nieuw leven in Canada
De vrijlating van Bibi lokte heel wat woedende moslims op straat Foto: AFP

De christelijke Asia Bibi heeft Pakistan verlaten, zo werd bevestigd door haar advocaat. De vrouw zat daar acht jaar in de dodencel wegens godslastering, maar werd vorig jaar vrijgesproken.

Bibi zat in Pakistan jaren in de dodencel, na in 2010 schuldig te zijn bevonden aan het beledigen van de profeet Mohammed. Het hooggerechtshof sprak haar eind oktober vrij, maar extremistische moslims in Pakistan reageerden woedend op die uitspraak. Er werd ook opgeroepen om haar te vermoorden.

Volgens de Britse openbare omroep BBC vertoefde zij op een geheime locatie terwijl er schikkingen in de maak waren om haar het land te doen verlaten. Pakistaanse media meldden woensdag dat Bibi nu ook echt vertrokken is. Dat werd ook bevestigd door haar advocaat Saiful Malook, die zegt dat ze in Canada is beland. Wanneer ze is vertrokken, is onduidelijk.

De Canadese premier Justin Trudeau had in november aangekondigd dat Bibi en haar familie daar welkom waren. Ook Australië, Spanje en Frankrijk hadden aangeboden het gezin te helpen. Meer details worden niet vrijgegeven om haar veiligheid te vrijwaren. Gevreesd wordt dat extremisten Bibi zouden opsporen om haar alsnog te doden.