Beheerder omstreden datingsite voor ‘sugardaddy’s’ veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel
De Noorse zakenman Sigurd Vedal Foto: Ivan Put

De beheerder van de datingsite RichMeetBeautiful is woensdagochtend voor de correctionele rechtbank van Brussel schuldig bevonden voor het aanzetten tot prostitutie en verspreiding van reclame die aanzet tot prostitutie. De man is veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel.

De datingsite RichMeetBeautiful veroorzaakte in 2017 en 2018 ophef door publiciteit te voeren aan onder meer de Franstalige universiteit van Brussel (ULB), waarbij aan studentes werd voorgesteld om zich ‘beschikbaar’ te stellen voor oudere en rijke mannen.

Het gaat om de Noorse zakenman Sigurd Vedal. Hij kreeg ook een effectieve boete van 20.000 euro opgelegd. Zijn onderneming Digisec Limited, die de website publiceerde in september 2017, moet een boete van 240.000 euro betalen. Het parket had zes maanden cel en in totaal 290.000 euro aan boetes geëist.

De rechtbank sprak de beheerder en zijn onderneming wel vrij van schending van de wet op seksisme in de publieke ruimte. Volgens de rechtbank waren de seksistische uitlatingen niet gericht tegen een of meerdere welbepaalde personen, zoals de wet dat bepaalt.

Wel is het voor de rechtbank duidelijk dat Sigurd V. en zijn onderneming zich wilden kenbaar maken bij mensen aan de ULB. De rechtbank veroordeelde hen dan ook tot een schadevergoeding van 5.000 euro aan de ULB. De rechtbank beval ook nog de definitieve inbeslagname van de site, die in België al was geblokkeerd sinds de feiten.

‘Ook dochter mag zich inschrijven’

Vedal presenteerde zich in wervende filmpjes voor zijn onlineactiviteiten als multi-ondernemer, consultant, relatie- en motivatiecoach en eigenaar van verschillende relatiewebsites. Zijn tijd verdeelt hij tussen Noorwegen en de VS.

‘Ik vind niet dat ik prostitutie promoot’, zei de Noor in april tegen de rechter in Brussel. ‘Ik wil gewoon mensen bij mekaar brengen, op een prettige manier. Love and happiness, meer niet.’ Al 600.000 vrouwen zouden zich hebben ingeschreven, waarvan 60.000 in België, beweerde hij. ‘‘Zelfs mijn dochter zou zich mogen inschrijven. Als ze dat wil en ze wil het omdat ze zo een echte relatie wil aanknopen, dan wel’, verklaarde hij er.