Britse krant tipt fietsroutes in Limburg
‘Fietsen door het Water’ Foto: Luc Daelemans

‘Enkel in “fietsgek” Vlaanderen kan het fietspad “Fietsen door het water” ontstaan’, schrijft een redacteur van de Britse krant The Guardian. Hij bekeek Limburg vanop de fiets. ‘Een streek waar kunst en natuur door elkaar lopen’, schrijft hij.

Het beroemde fietspad, dat door een vijver in het natuurpark De Wijers in Bokrijk loopt, lokte sinds de opening in 2016 al veel toeristen naar Limburg. The Guardian tipt het nu als onderdeel van een ‘kunst- en fietsroute’ in Limburg. De auteur combineerde het fietspad met een bezoek aan de abdij Mariënlof in Borgloon, passeert de kunstwerken #Untitled 158 en Memento in Borgloon en Doorkijkkerk in Groot-Loon.

‘Fietsen door het water’ krijgt navolging in andere delen van Limburg. Vanaf juni kunnen toeristen genieten van het pad ‘Fietsen door de bomen’, waar je in het Pijnven in Bosland door de kruinen van de bomen kan fietsen. Toerisme Limburg gaat op maandag 3 juni van start met de werken aan ‘Fietsen door de heide’. De nieuwe fietsbrug zal dwars door de heide van Nationaal Park Hoge Kempen lopen, dat kandidaat is voor een erkenning als Unesco Werelderfgoed. Toerisme Limburg hoopt er begin 2020 de eerste fietsers te verwelkomen. Het project 'Fietsen onder de grond'  in de mergelgrotten van Kanne loopt vertraging op, maar Toerisme Limburg hoopt toch in het najaar van 2019 de eeste bezoekers te kunnen ontvangen.

Door dergelijke ingrepen op bekende, strategische plaatsen te doen, wil Limburg nummer één in fietstoerisme blijven.

Het is niet de eerste keer dat de buitenlandse pers zich over het fietspad ‘Fietsen door het water’ in Bokrijk buigt. In 2018 was het de enige Belgische plek die in de top 100 van de ‘World’s Greatest Places’ van het prestigieuze Amerikaanse weekblad Time Magazine stond. Het weekblad prees de unieke fietsbeleving. ‘Lopen op water mag de meesten van ons ontgaan, maar dit fietspad in het noorden van België biedt een ervaring die bijna even goddelijk is’, scheef Time Magazine toen.