Alle scholen die ontruimd werden in Diest, Aarschot en Westerlo na een bommelding, zijn weer vrijgegeven. Doordat veel ouders hun kinderen gaan ophalen, zijn er wel verkeersproblemen ontstaan. De bommelder zou gezien zijn op camerabeelden.

De bommelding gebeurde vannacht omstreeks drie uur door middel van een briefje dat werd opgehangen aan de brandweerkazerne van Westerlo. Daarin werd ermee gedreigd 'om tien uur een bom te laten afgaan in een school in Aarschot, Diest of Westerlo'. De persoon die het briefje ophing zou te zien zijn op camerabeelden. Dat bevestigt het Antwerpse parket, dat een onderzoek is gestart naar de bommelding maar voorlopig nog niet meer informatie over de zaak kwijt wil.

Alle scholen in de drie plaatsen werden ontruimd. De politie heeft alle schoolgebouwen doorzocht, maar er werd niets verdachts gevonden. Ondertussen werden alle scholen door de politie vrijgegeven.

Burgemeester van Diest, Christophe De Graef en schepen van Onderwijs Pascale Vanaudenhove reageren op de bommelding:

 

Evacuatie vlot verlopen

In Aarschot werden de zowat 9.000 leerlingen van de verschillende scholen intussen allemaal geëvacueerd en in veiligheid gebracht. 'De leerlingen van scholen in het centrum zijn ondergebracht in de sporthal, de leerlingen van de scholen in de deelgemeenten zijn naar verschillende evacuatiepunten in die deelgemeenten gebracht', meldt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD). 'Een aantal van hen is ook al opgehaald door ouders of naasten.'

Ook in Diest werden 8.500 leerlingen ontruimd. 'Dat is goed verlopen', aldus Diests schepen van Onderwijs Pascale Vanaudenhove. 'De kinderen uit de scholen van Diest en de deelgemeenten werden verzameld in cultureel centrum Den Amer.' De ouders kunnen hun kinderen daar komen ophalen.

In Westerlo werden ongeveer 4.000 leerlingen in zeven lagere en vier middelbare scholen geëvacueerd. Ook die ontruimingen zijn vlot verlopen, zo zegt de gemeente. 'Er is niet één centraal verzamelpunt voor heel Westerlo voorzien', aldus Christophe Sproelants van de communicatiedienst van de gemeente. 'De leerlingen werden allemaal samengebracht op een plaats in hun deelgemeente, zoals bijvoorbeeld de lokale sporthal.' Verschillende klassen hebben hun leerlingen al de mogelijkheid gegeven om naar huis te gaan.

Verkeerschaos

De ouders van de duizenden kinderen werden vanochtend telefonisch op de hoogte gebracht van de bommelding en ontruiming, en werd gevraagd om hun kinderen te komen ophalen. De leerkrachten staan intussen in voor de opvang van de kinderen.

Doordat ouders massaal gehoor gaven aan die oproep, is ook verkeerschaos ontstaan aan sommige scholen en evacuatiepunten. De meeste vaders en moeders willen hun kinderen uiteraard zo snel mogelijk weer thuis. De politie is op de meeste plaatsen aanwezig om het verkeer te regelen, maar de gemeente Diest vraagt wie dat kan om te voet te gaan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig