IJsland wil eigen jungle met bananen
Foto: iStock/Getty
Een IJslandse ondernemer wil op grote schaal geothermische energie gebruiken om tropische planten – zoals bananen – te kweken in grote glazen kassen. Ook al is dat op zich niet rendabel.

De IJslandse ondernemer Hjorgis Sigurdardottir wil op grote schaal geothermische energie inzetten om bananen en andere tropische planten in kassen te kweken op het eiland. Bedoeling is om niet minder dan drie gigantische glazen bollen te bouwen in een nieuw park in de hoofdstad Reykjavik. En dat geïnspireerd op gelijkaardige bestaande ‘domes’, zoals het hoofdkwartier van Amazon. Daarin zou een tropisch luxeresort moeten komen met onder meer een markt, restaurants en heel veel congresruimte, waarin grote evenementen gehouden kunnen worden. Het project van 37 miljoen is volgens het persagentschap Bloomberg nog niet volledig gefinancierd. Maar qua bouwvergunningen is wél bijna alles rond. Het project zou al in 2021 het licht kunnen zien.

Nieuw is het gebruik van geothermische energie voor het kweken van bananen op IJsland niet. Maar omdat het commercieel niet rendabel bleek, stierven tal van vroegere IJslandse experimenten meestal een stille dood. Vanwege het gebrek aan zonlicht duurt het in zo’n verwarmde kas 18 tot 24 maanden voor de bananen eetbaar/rijp zijn en ook de oogst is beperkt.

Toch zijn er uitzonderingen. De kassen van de landbouwuniversiteit in het IJslandse Hveragerði bijvoorbeeld, waar ook nu nog bananen worden geteeld voor onderzoeksdoeleinden.