Modeontwerper Max Azria overleden
Max Azria en echtgenote Lubov, omringd door modellen (in 2010) Foto: Photo News

De Tunesisch-Amerikaanse modeontwerper Max Azria is overleden. Zijn sexy jurken waren vooral populair aan de overkant van de oceaan.

Max Azria (geboren in Tunesië, opgegroeid in Parijs) is de man achter het modelabel BCBG, afkorting voor de Parijse zegswijze bon chic, bon genre, dat hij in 1989 lanceerde. Het merk werd vooral populair in de Verenigde Staten, het land waarnaar de ontwerper begin jaren tachtig was verhuisd, omdat het een gat vulde tussen high-end en goedkope mode.

Azria lanceerde verschillende submerken en verwierf eind jaren negentig ook het modelabel van Hervé Léger. Verschillende beroemdheden zoals Sharon Stone, Halle Berry, Alicia Keys en Angelina Jolie droegen zijn jurken op de rode loper en ook de stilisten van televisieseries Desperates housewives en Sex and the city gingen regelmatig bij hem aankloppen.

Maar dat kon niet voorkomen dat de verkoopcijfers jaar na jaar begonnen te dalen. Als oorzaak werd voornamelijk naar het succes van fast fashion en e-commerce gewezen. In 2016 nam Azria afstand van zijn modebedrijf, dat een jaar later failliet werd verklaard. Enkele maanden later nam Marquee Brands alle merken over.

Azria overleed maandag in Houston aan de gevolgen van longkanker, hij werd zeventig jaar oud. De modeontwerper laat een echtgenote en zes kinderen achter, van wie de oudste dochter Jocye in de voetsporen van haar vader is gevolgd.