Waarom Steve B. niet aangehouden werd na veroordeling

Er waren geen aanwijzingen dat Steve B., de vermoedelijke moordenaar van Julie Van Espen, zich na een veroordeling voor verkrachting in 2017 zou onttrekken aan zijn straf. Dat zegt de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg. Daarom werd B. niet aangehouden in afwachting van zijn beroepszaak.

Dat Steve B. (39), dinsdag aangehouden voor de moord op de 23-jarige Antwerpse studente Julie Van Espen, op het moment van die feiten vrij rondliep, zorgt voor ongeloof. B. werd in 2017 tot vier jaar cel veroordeeld voor de gewelddadige verkrachting van zijn ex-vriendin. Het parket vroeg toen de onmiddellijke aanhouding, maar daar ging de rechtbank niet op in. De man ging in beroep en werd vrijgelaten in afwachting van die beroepszaak.

‘Dat door de rechtbank niet werd ingegaan op het verzoek van het openbaar ministerie tot onmiddellijke aanhouding, moet gezien worden tegen de wettelijke achtergrond voor zo’n onmiddellijke aanhouding op de zitting’, legt de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen nu uit.

‘Recidivegevaar is geen wettelijk criterium’

‘De wet op de voorlopige hechtenis laat zo’n onmiddellijke aanhouding alleen toe als gevreesd moet worden dat de beklaagde zich aan de uitvoering van zijn straf zou proberen te onttrekken’, aldus de rechtbank. ‘Dit is het wettelijke criterium waaraan de rechtbank zich moet houden. Zo zijn recidivegevaar, de ernst van de feiten of de zwaarte van de straf geen wettelijke reden voor een onmiddellijke aanhouding.’

‘In dit geval was de betrokkene reeds meer dan vier maanden in vrijheid gesteld, had hij zich telkens aangeboden in het kader van de procedure, had hij een vast adres en was er een gunstig verslag van het justitiehuis over de naleving van zijn voorwaarden’, besluit de rechtbank. ‘Het was in dat kader en met die kennis dat diende geoordeeld te worden of de beklaagde zich zou onttrekken aan zijn straf en bijvoorbeeld het land zou ontvluchten om aan zijn bestraffing te ontsnappen.’

Ondertussen is het proces in beroep over de verkrachting nog altijd niet ten gronde begonnen. In november vorig jaar besloot het Antwerpse hof van beroep om de zaak voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in