Aan de Kalandeberg in Gent werden dinsdagochtend graafwerkzaamheden uitgevoerd in een nieuwe poging het verdwenen paneel van het Lam Gods terug te vinden. 'Wat we dachten dat het paneel ging zijn, bleek een ijzeren muurladder', zegt de voormalige burgemeester Daniël Termont.
Daniël Termont kondigde maandag nog aan dat er een nieuwe episode zou plaatsvinden in de zoektocht naar het sinds 1934 gestolen paneel. ‘Er zijn nieuwe elementen aan het licht gekomen’, zei de oud-burgemeester.
Termont verwees daarmee naar een persconferentie van Gino Marchal en Marc De Bel van vorig jaar. De ene had een theorie dat het verdwenen kunstwerk onder de Kalandeberg in Gent zou liggen, de andere had er een boek over geschreven. Na hun persconferentie heropenden het parket en de politie het onderzoek. Niet veel later reed een onderzoeker van de Gentse Universiteit met een zelfgemaakt karretje over de Kalandeberg om de ondergrond te scannen. Zonder resultaat.
Een klein jaar later werden echter alsnog graafwerken uitgevoerd aan de Kalandeberg. Oud-burgemeester Termont en auteur Marc De Bel waren daarbij aanwezig. Even werd er zelfs gedacht dat er ook effectief wat gevonden was. Dat bleek echter niet het geval, waarop de graafwerken weer werden stopgezet.
De aangepaste theorie gaat terug op tekeningen bij de Gentse dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, waarop een koker onder de Kalandeberg staat. De locatie werd gevonden via woorden en cijfers uit de laatste afpersingsbrief die Goedertier nooit verstuurde. "De onderaardse koker had de juiste afmetingen. Op een pentekening was een kleine rechthoek met de exacte afmetingen van het paneel te zien", zegt Marchal.
Maar het werd dus weer niets. Er lagen geen Rechtvaardige Rechters, wel een ladder. 'We zijn heel teleurgesteld. Wat we dachten dat het paneel ging zijn, bleek een ijzeren muurladder', zei Termont dinsdagnamiddag.
'We waren ervan overtuigd dat het een gemiste kans zou zijn om deze sluitende theorie niet te onderzoeken. Ik had mijn woord gegeven aan Gino en Marc dat ik ook als gewone Gentse burger mijn best ging doen om het te onderzoeken. In de nv Denys hebben we dan een aannemer gevonden die de werken wou subsidiëren', aldus Termont.
Wilde theorieën
Daarmee komt (voorlopig) weer een einde aan de zoveelste episode in de zoektocht naar de Rechtvaardige Rechters. 'Er zal op die locatie ook niet meer worden gezocht', bevestigt Marchal aan Het Nieuwsblad.
Het paneel van de Rechtvaardige Rechters maakt deel uit van Het Lam Gods, het beroemde kunstwerk dat de broers Jan en Hubert Van Eyck in de vijftiende eeuw schilderden. Het werd in de nacht van 10 op 11 april 1934 ontvreemd uit de Sint-Baafskathedraal in Gent en is sindsdien spoorloos. De kunstroof, De Stoutmoudige Diefte genoemd, is al decennialang het voorwerp van wilde theorieën en tal van zoektochten.