Na moord op Julie Van Espen: stille mars tegen seksueel geweld

#Enough. Genoeg. Met dat ene woord wordt na de moord op de 23-jarige studente Julie Van Espen een stille mars aangekondigd in Antwerpen. Als protest tegen (seksueel) geweld én als steun voor de slachtoffers ervan, zo meldt de organisatie. Dinsdagnamiddag gaf de stad groen licht om de mars zondag te organiseren.

‘Maar liefst 53 procent van de vrouwen en 19 procent van de mannen werd ooit het slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag’, schrijft de organisatie bij op Facebook. ‘We roepen de beleidsmakers op om hier daadkrachtiger tegen op te treden. Een zorgcentrum seksueel geweld alleen is niet voldoende. Op politiek en juridisch niveau is er geen gehoor voor iedereen die klacht indient en ook een expertisecentrum blijft achterwege. Deze mars wordt in stilte gehouden, om de actie kracht bij te zetten. Zo geven wij een gezicht aan zij die nooit gehoord worden.’

De stille mars gaat zondag van het Koningin Astridplein naar het Steenplein, staat te lezen op de Facebookpagina van het evenement. Dinsdagmiddag gaven al meer dan 2.000 mensen aan te gaan, meer dan 7.000 anderen zijn geïnteresseerd.

Julie Van Espen, een 23-jarige studente internationale betrekkingen en diplomatie aan de UAntwerpen, was sinds zaterdag vermist. Maandag werd haar lichaam teruggevonden in het Albertkanaal in Antwerpen. De jonge vrouw was vermoord. Eerder op de dag was al een 39-jarige verdachte opgepakt in Leuven. De man, Steve B., was al eerder veroordeeld wegens verkrachtingen. Hij wordt voorgeleid voor moord.