Vrijmoed in Gent is op een na beste groenterestaurant ter wereld
Michael Vrijmoed: 'Deze erkenning doet deugd' Foto: fvv
Met vier vermeldingen in de top tien is ons land erg goed vertegenwoordigd in de lijst met beste groenterestaurants ter wereld, opgesteld door ‘We’re smart green guide’. De beste notering is er voor het Gentse restaurant Vrijmoed, dat op een zeer mooie tweede plaats prijkt en alleen Xavier Pellicer uit Barcelona moet laten voorgaan.

Naast Vrijmoed staan ook de volgende Belgische restaurants nog in de top tien: Graanmarkt 13 (Antwerpen, op plek zes), Humus x Hortense (Brussel, zeven) en Arabelle Meirlaen (Marchin, acht). De vier doen het opvallend goed en staan zelfs hoger in de rangschikking dan enkele wereldtoppers als De Librije in Zwolle (Nederland, negen) en Noma in Kopenhagen (Denemarken, tien). In totaal prijken er zestien Belgische eetzaken in de top honderd.

'Ik ben hier al tien jaar mee bezig. Deze erkenning doet deugd', zo reageert topchef en Njam-gezicht Michaël Vrijmoed van het gelijknamige restaurant op zijn tweede plaats. 'Vegetarisch eten zit in de lift. In mijn restaurant kunnen mensen kiezen: vlees en vis, of vegetarisch. Het gebeurt dat twintig procent voor het laatste gaat. Ook opvallend: negen op de tien van hen zijn meestal géén vegetariër.'

De volledige lijst met beste groenterestaurants telt honderd adressen en werd opgesteld door ‘We’re smart green guide’, een internationale restaurantgids die werd opgericht door de Belgische chef-kok Frank Fol. Voor dit jaar waren er al 38 landen vertegenwoordigd, goed voor een totaal van 792 restaurants.