Meer dan duizend agenten vallen binnen bij leden van beruchte bende autodieven
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het gerecht is dinsdagochtend met groots machtsvertoon op tientallen plaatsen in het land binnengevallen bij leden van een bende autodieven. Meer dan duizend agenten werkten mee aan de grootschalige operatie, zo meldt het federaal parket. De bende zou de afgelopen twee jaar liefst 500 auto’s hebben gestolen van particulieren. Meer dan dertig personen werden opgepakt.

De bende maakte over het hele land slachtoffers. Telkens gingen ze op dezelfde manier tewerk. Ze klopten aan bij mensen die hun - vaak dure - auto te koop aanboden, en beweerden dat ze geïnteresseerd waren. Over de verkoopprijs werd niet gediscussieerd, vaak gingen ze meteen akkoord. Ze betaalden de wagen met een app op hun smartphone, of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. Pas na enkele dagen ontdekten de gedupeerden dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan al lang verdwenen, en de auto was naar het buitenland verscheept.

Omdat de fraude zo massaal bleek, nam het federaal parket enige tijd geleden het onderzoek over.

De meeste bendeleden zijn afkomstig uit Oost-Europa en situeren zich in het Roma-milieu. Ongeveer 200 gelijktijdige huiszoekingen vonden dinsdagochtend plaats in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Ook op kampeerterreinen waar de Roma-leden in caravans wonen, zoals bijvoorbeeld in de Brusselse gemeente Anderlecht, viel de politie binnen. Volgens het federaal parket gaat het om één van de grootste politieoperaties van de afgelopen twintig jaar.