Hans Vanaken volgt zichzelf op als voetballer van het jaar
Hand Vanaken Foto: Photo News

Op het Pro League Gala in Autoworld Brussel werd Hans Vanaken (26) van Club Brugge tot ‘Profvoetballer van het Jaar’ gekroond. Hij volgt zo zichzelf op. De andere genomineerden waren Ruslan Malinovskyi (Genk) en Alejandro Pozuelo (ex-Genk, nu Toronto).

Vanaken kreeg van de spelers uit 1A en 1B 361 punten. Dat zijn er dertien meer dan de Oekraïner Ruslan Malinovskyi van KRC Genk. De Spanjaard Alejandro Pozuelo, die half maart Genk ruilde voor Toronto FC, maakt de top drie vol met 242 punten.

Voor Hans Vanaken is het de derde belangrijke individuele bekroning in een jaar tijd. Begin januari kreeg hij immers ook de Gouden Schoen 2018. De draaischijf van Club Brugge is de eerste speler sinds Mbark Boussoufa (in 2009 en 2010 bij Anderlecht) die zichzelf opvolgt als Profvoetballer van het Jaar.

Scheidsrechter van het Jaar

De titel voor scheidsrechter van het jaar gaat naar Erik Lambrechts (34), hij kreeg 694 punten. Daarmee haalde hij het nipt van Bram Van Driessche, die 638 punten had. De Vlaams-Brabander, die onlangs de bekerfinale tussen KV Mechelen en AA Gent leidde, volgt op de erelijst Jonathan Lardot op.

Trainer van het Jaar

Philippe Clement is uitgeroepen tot trainer van het jaar. De 45-jarige coach van KRC Genk haalde het met een overweldigende meerderheid van 855 punten voor de Kroaat Ivan Leko, die hij opvolgt op de erelijst. De kampioenenmaker van Club Brugge eindigde in de stemming onder de profvoetballers als tweede met 273 punten. De Roemeen Laszlö Bölöni ziet zijn goede resultaten bij Antwerp vertaald in een derde plaats met 237 punten.

Belofte van het Jaar

Yari Verschaeren is uitgeroepen tot Belofte van het Jaar (U21). De 17-jarige middenvelder van RSC Anderlecht kreeg van de profvoetballers in 1A en 1B 414 punten. Daarmee haalde hij het voor de Noorse middenvelder Sander Berge (KRC Genk), die als tweede eindigde met 271 punten.

Ebbenhouten schoen

In het Birmingham Palace te Brussel werden de African Awards georganiseerd. Daar won Mbwana Ally Samatta de Ebbenhouten Schoen 2019. Na Oulare (1999) en Dagano (2002) is Ally zo de derde speler van KRC Genk die deze onderscheiding in ontvangst mag nemen.