Turkse kiesautoriteiten bevelen nieuwe lokale verkiezingen voor Istanbul
Erdogan hoopt alsnog Istanbul te winnen. Foto: AP

De Turkse kiescommissie (YSK) wil dat er op 23 juni opnieuw lokale verkiezingen worden gehouden in Istanbul. Het was de partij van president Recep Tayyip Erdogan die om de nieuwe verkiezingen gevraagd had. Volgens de AKP gebeurden er onregelmatigheden tijdens de stemming van 31 maart.

Het was een lid van de Turkse Kiesraad die voor zijn beurt sprak toen hij zei dat de gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul moeten worden overgedaan. De man behoort tot de AKP van president Recep Tayyip Erdogan, die bij de lokale verkiezingen op 31 maart een serieuze nederlaag in Istanbul had geboekt en de grootste stad in het land had verloren.

Het verlies van Istanbul was een serieuze klap voor de AKP, die daar gedurende 25 jaar aan de macht was geweest. President Erdogan, wiens loopbaan in Istanbul was begonnen, verklaarde vrij snel dat er verkiezingsfraude was gepleegd en hij eiste een hertelling van de stemmen. Maar ook na de hertelling bleek dat oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu de verkiezingen had gewonnen. Hij werd op 17 april beëdigd als burgemeester van de stad.

Erdogan vroeg aan de Kiesraad om de verkiezingen in Istanbul ongeldig te verklaren en een nieuwe stembusgang te organiseren. Maandag bogen elf rechters van de kiesraad tegen het ‘buitengewone bezwaar’ van de AKP tegen de uitslag.

Burgemeester Ekrem Imamoglu wacht voorlopig op een officiële uitspraak van de Kiesraad. Die was er maandagavond nog niet. De vicevoorzitter van zijn partij CHP zei op Twitter: ‘Het is illegaal om tegen de AKP te winnen. Dit systeem dat de wil van de kiezer negeert en geen respect voor de wet heeft, is democratisch noch legitiem. Dit is een pure dictatuur.’

Het besluit van de Kiesraad kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Turkse democratie.

De CHP kwam maandagavond bijeen om een standpunt te bepalen, schrijft de correspondent van NRC vanuit Istanbul. Volgens hem is de partij intern verdeeld over de vraag of ze de nieuwe verkiezingen moet boycotten. Een deel van de partij stelt zich principieel op en ziet annulering van de verkiezingen als een aantasting van het democratische proces. Anderen zien nieuwe verkiezingen als een kans om de AKP met een groter verschil te verslaan omdat de partij zou worden afgestraft voor zijn opstelling.

Als gevolg van de beslissing van de kiescommissie kreeg de lira maandagavond een nieuwe tik te verwerken. De waarde van de Turkse munteenheid ten opzichte van de dollar en de euro ging met 2 procent omlaag. De lira staat al langer onder druk. In februari moest 6 lira worden betaald voor een euro. Dat is inmiddels opgelopen tot ruim 6,85 lira.