‘Binnenkort mogelijk boete voor machtsmisbruik AB InBev in België’
Foto: REUTERS

AB InBev zou in ‘een niet zo verre toekomst’ een boete kunnen krijgen in een dossier van machtsmisbruik op de Belgische biermarkt. Dat heeft Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager maandag gezegd.

Eind 2017 beschuldigde de Europese Commissie de Belgische biergigant van machtsmisbruik op zijn thuismarkt. Het bedrijf zou de invoer van zijn eigen bieren uit buurlanden Nederland en Frankrijk hebben tegengehouden. De biermerken Jupiler en Leffe zijn goedkoper in die landen omdat ze daar moeten afrekenen met meer concurrentie.

Concreet zou AB InBev bijvoorbeeld de blikjes in Nederland hebben aangepast: de Franstalige tekst werd ervan gehaald. In Frankrijk werd de Nederlandstalige tekst dan weer verwijderd, om te vermijden dat ze verkocht kunnen worden in respectievelijk Wallonië en Vlaanderen. Vorig jaar waren er al berichten dat de brouwer een schikking probeerde te bereiken, maar dat de Europese Commissie eerder zou mikken op een boete.

Maandag liet Vestager in de marge van een evenement in Brussel verstaan dat een boete niet voor meteen is, maar misschien wel ‘niet zo ver in de toekomst’.