Pro League geeft Anderlecht hoop: Europees ticket kan nog als KV Mechelen wordt veroordeeld
Foto: BELGA

Ondanks het lopende tuchtdossier tegen bekerwinnaar KV Mechelen, houdt de Pro League vast aan het vooraf vastgelegde competitieverloop. De vierde uit play-off 1 (momenteel Standard) zal dus de testwedstrijd tegen de winnaar van play-off 2 spelen met als inzet het laatste Europese ticket. Deze partij blijft op 26 mei op de planning staan - voor de laatste hoorzittingen in het tuchtdossier. Dat besliste de raad van bestuur maandag. En dat is meteen ook hoopvol nieuws voor Anderlecht, de huidige nummer vijf in Play-off 1.

LEES OOK. Pro League zal zich partij stellen in kort geding van KV Mechelen maar onderneemt voorlopig geen actie

In principe mag de bekerwinnaar komend seizoen rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League en speelt de nummer drie uit play-off 1 voorrondes. De nummer vier speelt dan tegen de winnaar van play-off 2 voor het laatste Europees ticket, voor de tweede kwalificatieronde van de UEFA Europa League.

Die barragematch stond geprogrammeerd voor 26 mei. Maar bekerwinnaar KV Mechelen wordt vervolgd door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) voor mogelijke wedstrijdvervalsing eind vorig seizoen en dreigt onder meer uitgesloten te worden van Europees voetbal.

Europese tickets schuiven een plaatsje op

Dit betekent dat als Malinwa schuldig wordt bevonden, het rechtstreekse ticket voor de EL-groepsfase naar de nummer drie uit play-off 1 gaat. De andere Europese tickets schuiven een plaatsje op, waardoor ook de nummer vijf nog kans maakte op Europees voetbal. Wie dan de barragematch moest spelen en wanneer die afgewerkt moest worden, was echter lang onduidelijk. De laatste zitting in de tuchtzaak rond KV Mechelen, Waasland-Beveren en 13 andere verdachten is immers gepland voor 28 mei, na de testmatch...

Testwedstrijd blijft gepland op 26 mei

Het hete hangijzer stond maandag op de raad van bestuur en die bracht soelaas. De Pro League verwijst naar het UEFA-reglement om de speeldatum van 26 mei te bevestigen. Indien een club niet of niet langer aan de toelatingsvoorwaarden voor de Europese competitie voldoet, voorziet de UEFA-reglementering dat de plaats ingenomen wordt door de volgende(n) uit de rangschikking.

Een club die niet is toegelaten tot de competitie, wordt vervangen door de volgende best geplaatste club in het hoogste nationale kampioenschap van dezelfde voetbalbond, op voorwaarde dat de nieuwe club voldoet aan de toelatingscriteria. In dit geval wordt de toegangslijst dienovereenkomstig aangepast.” (4.08 Regulations of the UEFA Europa League, 2018-2021, Regulations UEFA Champions’ League 2018-2019).

Concreet

Concreet betekent dit dat de als vierde gerangschikte ploeg uit play-off 1 (momenteel Standard) van de Jupiler Pro League op 26 mei de testwedstrijd zal spelen tegen de winnaar van play-off 2 voor het laatste Europese ticket.

De vijfde uit Play-off 1 (momenteel Anderlecht) krijgt alsnog het Europese ticket als de vierde (Standard) de testwedstrijd wint én bekerwinnaar KV Mechelen veroordeeld wordt in het bondsonderzoek naar matchfixing. Als de testwedstrijd gewonnen wordt door de winnaar van play-off 2, gaat het vrijgekomen Europese ticket door veroordeling van KV Mechelen toch naar het nummer vier (Standard).

Normale verloop

Kortom: de competitie kent dus zijn normale verloop in afwachting van een definitieve uitspraak. En ondanks een rampseizoen hebben ze in Brussel plots nog (een sprankeltje) hoop op Europees voetbal volgend seizoen.

Huidige top zes:

1. KRC Genk (50)

2. Club Brugge (44)

3. Antwerp (38)

4. Standard (36)

5. Anderlecht (30)

6. AA Gent (26)

Kortrijk ontgoocheld: “Niet de eerlijkste oplossing”

KV Kortrijk was één van de ploegen die nog hoopte om alsnog naar Europa te kunnen als barragist: “Los van het feit dat we nog geen rechtstreeks betrokken partij zijn aangezien we nog niet in die finale staan, ben ik het niet eens met die beslissing”, reageerde Matthias Leterme, algemeen manager van KVK. “Ik kan over de wijze waarop men tot deze beslissing is gekomen niet oordelen omdat ik niet zelf betrokken was bij die zitting, maar het bondsreglement voorziet een andere oplossing. Maar nu is het dus het UEFA-reglement.”

“Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat het eerlijker zou zijn dat - als het Europees ticket niet naar de verliezend finalist van de beker gaat - dat het dan toch wel naar de verliezer, ongeacht eindklassering, van de Playoff-finale zou moeten gaan. Ik zie niet in waarom een club beloond zou worden met een Europees ticket zonder in die finalefase te zitten.”

“Desalniettemin: we gaan ons focussen op het sportieve en zorgen dat we eerst daar al onze matchen proberen te winnen. Te beginnen tegen Zulte Waregem, dan volgen Union en Cercle. Daarna wordt het eerst nog zaak om de finalewedstrijd tegen de winnaar van poule A te winnen voor we effectief tegen een team uit Play-Off 1 spelen. Maar laat er geen twijfel over bestaan: ongeacht de verdeling van de tickets zullen we er vol voor gaan. Als we die match tegen de vierde van Play-Off 1 winnen, is er helemaal geen discussie.”

Voorzitter Allijns was echter gematigder: “Het Belgische reglement wordt blijkbaar overruled door het Europese. Het is nu te hopen dat de UEFA snel een beslissing neemt of KV Mechelen al dan niet Europees mag spelen, zodat de winnaar van PO2 tegen de juiste ploeg speelt. Wat ons betreft, is dat liefst nummer vijf uit de rangschikking.”

Het laatste Europese ticket geeft recht op deelname aan de tweede kwalificatieronde van de UEFA Europa League, de heenwedstrijd wordt gespeeld op 25 juli 2019. (vdm, gc, belga)