Game of thrones keert terug naar de kern: na het vechten, de politiek
Foto: HBO

Nu we een week de tijd hadden om te bekomen van het gevecht met de doden, is het tijd om terug te kregen naar de kern van Game of thrones: onverwachte sterfgevallen en politieke praatjes. De Long Night is voorbij, maar Cersei zit nog steeds op de troon. En iemand wil daar snel verandering in brengen.

Spoiler alert: dit artikel bevat details over de vierde aflevering van seizoen acht.

Winterfell rouwt om zijn doden na het heftige gevecht met de Night King. Jon zoekt en vindt de juiste woorden om iedereen te troosten, en claimt zo het morele leiderschap. Maar het is Daenerys die het politieke leiderschap opeist, wanneer ze voor de ogen van iedereen Gendry, een bastaard, tot Lord van Storm’s End verheft. Hij krijgt er de achternaam Baratheon ineens bij. Haar inspanningen gaan een beetje verloren wanneer Tormund iedereen erop wijst dat Jon een oorlogsheld is. Hij vocht al meer dan eens tegen de doden, liet zijn leven voor de wildlingen, kwam terug, en reed dan op een draak. De rouwmaaltijd draait uit op een groot drankspel, en de oude verbintenissen komen opnieuw naar boven. De Starks zitten bij elkaar, Tyrion, Jaime, Pod en Brienne maken het gezellig, zelfs Gendry en The Hound eten samen. Het wordt pijnlijk duidelijk dat iedereen wel iemand heeft om bij te kruipen, maar dat de drakenkoning alleen zit.

Romances

Wie niet alleen is, ook al zou ze dat misschien graag willen, is Arya. Het romantische vuur tussen haar en Gendry is nog lang niet gedoofd, maar brandt een heel stuk minder wanneer Gendry na zijn promotie probeert om Arya zijn vrouw te maken. Liefde of niet, niemand krijgt de vrijgevochten Arya nog in een korset, en een Lady wil ze al helemaal niet zijn.

Arya en Gendry zijn niet het enige hete koppel in Winterfell, ook Jaime en Brienne spatten van het scherm. Tyrion wijst iedereen er tijdens een drankspel op dat ze nog maagd is, maar daar besluit Jaime verandering in te brengen. Het is toevallig wel erg warm in Briennes kamer, wat blijkbaar een fantastisch excuus is om uit de kleren te gaan. Tormund ziet het niet graag gebeuren.

dS VIDEO - Game of thrones S08E04_1. Video: De Standaard

En dan is er nog dat andere koppel: Jon en Dany. Daenerys verklaart nogmaals haar liefde aan Jon, of is dat een doorzichtige politieke zet? Ook al blijft Jon zijn knie gebogen voor haar, Daenerys wil meer. Ze vraagt, nee smeekt hem zijn ware identiteit te verbergen. Daar kan rechtvaardige Jon dan weer niet mee akkoord gaan. Hij wil dat zijn zussen de waarheid kennen. Daenerys is het niet gewoon ‘nee’ te horen, en stelt zich zichtbaar harder op tijdens de onderhandelingen. Zij wil direct King’s Landing innemen, Sansa wil het leger rust gunnen.

dS VIDEO - Game of thrones S08E04_2. Video: De Standaard

De machtsverhoudingen verschuiven ook wanneer een gezellig onderonsje tussen Lannister-broers bruusk verstoord wordt door Ser Bronn of the Blackwater, die neuzen komt breken en met kruisbogen zwaait. De essentie van de serie is terug: snedige, geniale dialogen en razendsnel politiek denkwerk. Bronn is tevreden met zijn rol als dubbelspion, Tyrion blijft leven door zijn snelle tong, en Jaime zit er maar een beetje bij.

Cruciale tijden

Het zijn cruciale tijden in Winterfell nu het grootste gevaar uit het noorden geweken is. Elke politieke zet kan grote gevolgen hebben. Sansa en Arya duwen Jon in een hoekje en confronteren hem met hun wantrouwen in Daenerys. Hij kiest ervoor hen in vertrouwen te nemen, maar niet voor ze gezworen hebben dat ze het geheim van zijn ware identiteit voor zich moeten houden.

dS VIDEO - Game of thrones S08E04_5. Video: De Standaard

Arya weet nu wie de echte koning zou moeten zijn, maar het is nooit duidelijk of haar dat eigenlijk wel iets kan schelen. Ze kiest er voor om samen met The Hound naar King’s Landing te reizen, en is niet van plan ooit huiswaarts te keren. Arya heeft nog een lijstje af te werken, en zeker is dat de naam van koningin Cersei daar op staat. Wordt dat haar nieuwe prioriteit? Of is ze van plan de ogen van iemand anders voorgoed te sluiten?

Sansa houdt Jon’s geheim dan weer niet lang voor zich, en vertelt Tyrion de waarheid. Zoals altijd vat hij de situatie goed samen: ‘De oorlogen van de afgelopen twintig jaar zijn het gevolg van een onbeantwoorde liefde.’

We zien hoe Tyrion zich in bochten wringt om uitvluchten te zoeken voor het steeds bruter wordende gedrag van zijn koningin, maar voelt zich steeds meer in een hoekje gedreven door rede. Tijdens een gesprek met Varys moet hij zoeken naar argumenten om haar gedrag goed te praten. Varys staat niet meer volledig achter Daenerys, en ziet liever een zachtaardige Jon op de troon. ‘Is een goede leider niet iemand die eigenlijk niet wil leiden?’, vraagt hij zich terecht af.

Cersei

Maar eigenlijk zijn dat allemaal problemen voor later. Eerst moeten ze Cersei nog zien te verslaan. En Cersei zou Cersei niet zijn als ze zich niet zou wegsteken achter een schild van onschuldige burgers in de Red Keep, en haar ongeboren kind een vader van haar keuze te geven. Euron Greyjoy is maar wat blij bij het vooruitzicht dat zijn kind zal regeren over land en zee.

Wie dacht dat er geen doden meer gingen vallen deze aflevering had het goed mis. Game of thrones gaat terug naar de basis en doet wat ze goed doen: naast politiek gepalaver ook nog een paar onverwachte sterfgevallen in beeld brengen. Rhaegal is de eerste die sneuvelt, wanneer Euron Greyjoy zijn reputatie als zeekapitein eer aandoet. Hij doodt de draak met een welgemikt schot, en vernielt de vloot van Daenerys. Cersei’s troepen nemen Missandei gevangen, en het ziet ernaar uit dat Daenerys haar ketting een tweede keer zal moeten breken.

dS VIDEO - Game of thrones S08E04_3. Video: De Standaard

Het is aan Tyrion om nogmaals zijn gift van het woord te gebruiken om meer bloedvergieten te voorkomen. Hij heeft het leven van Missandei en dat van duizenden onschuldige burgers in de hand. Tyrion probeert de juiste snaar te raken bij zijn zus door in te spelen op haar moedergevoel. Hij onderschat hoe harteloos ze geworden is na het vertrek van Jaime. Missandei moet Tyrion’s falen bekopen met haar leven, en wordt zo het tweede grote slachtoffer van de strijd om King’s Landing.

 

Het laatste seizoen van Game of thrones wordt bij ons uitgezonden op Play van Telenet.

 

dS VIDEO - Game of thrones S08E04_4. Video: De Standaard