Het doek is definitief gevallen over de Kasteelmoord
Foto: Photo News

In de zaak van de Kasteelmoord heeft het hof van beroep in Gent lichtere straffen uitgesproken, omdat 'de redelijke termijn overschreden werd'. André Gyselbrecht krijgt zes jaar strafvermindering en moet 21 jaar de cel in. De andere beklaagden werden veroordeeld tot celstraffen tussen de 15 en 20 jaar. De zaak is nu helemaal achter de rug.

André Gyselbrecht, Pierre Serry, Evert de Clercq en Franciscus Larmit werden in eerste aanleg respectievelijk tot 27, 21, 27 en 15 jaar cel veroordeeld voor de moord op Stijn Saelens in 2012. Het parket ging in beroep om zwaardere straffen te vorderen: 30 jaar voor dokter Gyselbrecht, 26 voor Serry en respectievelijk 28 en 20 voor De Clercq en Larmit.

Het hof volgde die 'verzwaring' van de straffen niet. Het vond de straffen uitgesproken in eerste aanleg passend, maar door de lange procesgang werden ze licht teruggebracht. Uiteindelijk kregen alle beklaagden, behalve Larmit, strafvermindering. Pierre Serry kreeg 19 jaar, Evert de Clercq werd veroordeeld tot 20 jaar en Roy Larmit moet 15 jaar de cel in.

Ook de hoofdbeklaagde Gyselbrecht kreeg dus een lichtere straf ook. Hij gaf toe dat hij een foute beslissing nam toen hij opdracht gaf om zijn schoonzoon te laten ombrengen. Tussenpersoon Pierre Serry vond zijn oorspronkelijke straf van 21 jaar terecht, maar zijn straf werd toch verminderd naar 19 jaar.

Johan Platteau, advocaat van Andé Gyselbrecht, reageerde na afloop positief en opgelucht dat het proces nu afgelopen is.'Het feitenrelaas is correct weergegeven. Mijn cliënt is goed voorgesteld, het recht heeft gesproken!' 

Kris Vincke, advocaat van Serry, vindt het maar correct dat het hof rekening heeft gehouden met de verstreken termijn om de straffen te milderen. 'Meer dan zeven jaar tussen de feiten en de definitieve uitspraak is lang.' Hij wordt daarin bijgetreden door Jan Leysen, advocaat van de ouders van Stijn Saelens. 'Maar ik heb ook gehoord dat dokter Gyselbrecht verantwoordelijk is voor de dood van een jonge vader van vier kinderen. Ik hoop dat de dokter dat voor altijd zal onthouden."

Kasteelmoord

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in Wingene, West-Vlaanderen. Zijn schoonvader André Ghyselbrecht werd al snel verdacht als opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry (68), vriend van Gyselbrecht, werd gevraagd als tussenpersoon. Evert de Clercq speelde een rol bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel. Franciscus Larmit was de chauffeur op de dag van de moord.