Duitse regering wil boetes voor ouders die kinderen niet vaccineren tegen mazelen
Foto: REUTERS

Het Duitse ministerie van Volksgezondheid heeft een ontwerpwet klaarliggen die ouders verplicht hun kinderen te vaccineren tegen de mazelen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze uitgesloten worden uit het kinderdagverblijf en riskeren ze zelfs boetes.

Het voorstel van Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid, komt er op een moment dat de gemoederen over het al dan niet verplichten van het mazelenvaccin in Duitsland hoog oplopen.

‘Ik wil de mazelen uitroeien’, zei Spahn zondag in Bild am Sonntag. ‘Ieder kind dat naar een kinderdagverblijf of kleuterschool gaat, moet gevaccineerd zijn tegen die ziekte.’ Ouders zouden onder de nieuwe wet verplicht worden te bewijzen dat hun kind gevaccineerd is. ‘En wie dat niet kan, riskeert een boete van wel 2.500 euro.’

Spahn zegt verder dat zijn wetsvoorstel binnen de regering van bondskanselier Angela Merkel volgens hem kan rekenen op grote steun, en dat zowel binnen de rangen van zijn eigen CDU, als bij de sociaaldemocraten van de SPD. ‘Elke ouder moet ervan op aan kunnen dat zijn kind niet besmet kan worden door de mazelen’, zei de bewindsman nog.

Eind dit jaar

SPD-parlementslid en gezondheidszorgexpert Karl Lauterbach zegt aan de Augsburger Allgemeine dat het voorstel van Spahn een ‘heel goede basis’ biedt. Ook hij pleit voor de invoering van boetes voor hardleerse ouders. Oppositiepartij Die Grünen is kritischer. Daar klinkt het dat het wantrouwen tegen vaccinaties bij bepaalde ouders zelfs nog zou kunnen toenemen indien de regering boetes instelt. ‘De minister zou beter proberen ouders te overtuigen, in plaats van hen te verplichten’, zegt Kordula Schulz-Asche van de groene partij aan Tagesspiegel.

De Bondsdag, het Duitse parlement, stemt naar verwachting eind dit jaar over het voorstel van Spahn. Mocht de Bondsdag de wet goedkeuren, zou ze vanaf juli 2020 van kracht worden.

In Duitsland stagneerde het aantal tegen mazelen gevaccineerde kinderen de afgelopen jaren op 93 procent. Daarmee haalt het de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie niet. Die stelt dat een mazelenepidemie pas voorkomen kan worden wanneer 95 procent van de kinderen ingeënt zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig