De Lijn vindt alternatief in directe omgeving Brussel-Noord, ook MIVB verplaatst haltes
De bussen van De Lijn wijken (opnieuw) uit naar het Rogierplein voor het opstappen Foto: put

Het overleg tussen de vakbonden en de directie van De Lijn over de precaire situatie aan het Brusselse Noordstation is maandagmiddag afgelopen. Vanaf dinsdag zullen de bussen stoppen op het Noordplein, in plaats van onder het Noordstation.

De vervoersmaatschappij dringt er bij de bevoegde overheid nogmaals op aan om een structurele oplossing te vinden voor het probleem. Voorlopig zullen de bussen van De Lijn Brussel-Noord niet meer bedienen. Dat zegt woordvoerder Tom Van de Vreken, die eraan toevoegt dat de reizigers die normaal gezien aan het Noordstation in- of uitstappen in de directe omgeving een alternatief vinden.

Het Brussels gewest en de gemeente Schaarbeek hebben een coördinatievergadering gehouden om te bekijken wat ze nog meer kunnen doen om de veiligheid en de hygiënische toestand rondom het Noordstation te verzekeren. Dat hebben minister-president Rudi Vervoort en burgemeester Bernard Clerfayt aangegeven. Ze nemen hun verantwoordelijkheden op, ook al overstijgt die soms hun bevoegdheid, aldus de Brusselse bewindslui. Vervoort hamert er echter op dat de oprichting van een opvangcentrum 'een condition sine qua non voor een permanente oplossing' is.

Noordplein

'Vanaf dinsdag zullen de reizigers kunnen afstappen aan de tijdelijke halte op het Noordplein. Opstappen kan aan de halte Rogier (richting voorstad) op het vlakbij gelegen Rogierplein. Dit gebeurt onder begeleiding van controleurs van De Lijn', zo klinkt het.

Er zijn dertig buslijnen die normaal stoppen en vertrekken op de perrons op de ondergrondse verdieping van het Noordstation in Brussel. Het gaat om bussen van de lijnen 126, 127, 128, 129, 212, 213, 214, 230, 231, 232, 240, 241, 242, 243, 245, 250, 251, 260, 270, 271, 272, 318, 351, 355, 358, 410, 460, 461, 470, 532.

Sinds maandag wijken de chauffers al uit naar het Rogierplein, maar ook Bockstael, Weststation of Simonis worden voor sommige lijnen tijdelijke eindhaltes, omdat niet alle bussen kunnen worden opgevangen aan het plein. Reizigers wier bus stopt in Bockstael, Weststation of Simonis kunnen daar overstappen op tram of metro. In Bockstael is er ook aansluiting met het treinverkeer.

Lijn 471 stopt achter het Noordstation, ter hoogte van het Solvayplein.

Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB gaat de bushaltes aan het Noordstation tijdelijk verplaatsen. Dat meldt woordvoerster An Van hamme, die daarmee informatie van L'Echo bevestigt. Vanaf dinsdag stopt bus 61 op het Noordplein, terwijl bus 20 aan de Simon Bolivarlaan stopt, rechtover de grote trap.

Probleemhalte

De chauffeurs klagen al maanden over de gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden rond het station, die te maken hebben met de groep transmigranten die er verblijft. Minister van Asiel en migratie Maggie De Block (Open VLD) gaf al aan dat ze op korte termijn een oplossing wil zoeken, het Brussels gewest is bereid de minister te helpen bij de zoektocht naar een oplossing, zei Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) vanochtend.