Smet: ‘De Block moet erfenis Francken en Jambon opruimen’
Pascal Smet Foto: BELGA
Het Brussels gewest is bereid minister De Block te helpen bij de zoektocht naar een oplossing voor de situatie aan het Noordstation in Brussel. ‘De sleutel ligt bij de federale overheid’, zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block wenst maandag niet inhoudelijk te reageren.

De bussen van De Lijn stoppen sinds maandag niet langer aan het Noordstation, maar aan het nabijgelegen Rogierplein. Die ingreep kwam er na klachten van de buschauffeurs over de gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden in het station. Daar verblijven al lange tijd transmigranten.

‘Iedereen smeekt de federale overheid om zijn verantwoordelijkheid op te nemen’, zei Smet maandag in De ochtend op Radio 1. ‘Ik ben blij dat Maggie De Block haar verantwoordelijkheid wil opnemen, maar zij zal de erfenis van Theo Francken en Jan Jambon moeten opruimen, die een beleid van ontmenselijking hebben gevoerd.'

Centrum, weg van het Noordstation

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) gaf aan dat ze op korte termijn een oplossing wil zoeken. Haar collega Denis Ducarme (MR) vindt een opvangcentrum in Brussel oprichten, zoals Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) bepleit, alvast geen goed idee.

Nochtans is het zo’n centrum waar ook Brussels minister Smet een lans voor breekt. ‘Iedereen heeft het nu over de buschauffeurs, maar daarnaast gaat het ook over mensen die aan hun lot worden overgelaten.’

De SP.A’er wil een onthaal- en oriëntatiecentrum, weg van het Noordstation, waar de mensen worden begeleid en geïnformeerd. ‘Ofwel worden ze begeleid naar de asielprocedure, ofwel moeten ze het land verlaten, al dan niet noodgedwongen’, aldus Smet.

Kop in het zand

Vanuit de federale regering kwam in het verleden kritiek op zo’n onthaalcentrum. Maar volgens Smet steekt die regering al jaren de kop in het zand.

‘Als we een onthaalcentrum oprichten, krijgen we klop. Maar als de gemeente Schaarbeek politieacties onderneemt, dan zegt de Dienst Vreemdelingenzaken - van de federale overheid - dat ze die mensen moet vrijlaten’, luidt het.

‘Het probleem is dat de federale overheid tot op heden niet thuis geeft, terwijl de sleutel daar ligt’, aldus nog Smet. ‘Wij zullen De Block helpen, want wij willen onze verantwoordelijkheid opnemen, zoals we in het verleden al hebben gedaan.’

'Stoppen met vingerwijzen'

Het kabinet van De Block wenste maandagochtend niet inhoudelijk te reageren op de uitlatingen van Smet.

'Ik denk dat mensen willen dat men stopt met naar elkaar te wijzen. Dat helpt ons niets vooruit. We moeten samenwerken met alle betrokkenen', meldt De Block via haar woordvoerder. 'Ik heb ondertussen al contacten gehad, er lijkt bereidheid te zijn. Ik ga daarom geen verdere details geven of verklaringen afleggen. Het belangrijkste is dat we nu hard werken aan een oplossing.’