Afgezette Soedanese president Bashir verdacht van corruptie
Bashir, enkele dagen voor de coup Foto: REUTERS

Drie weken na de militaire coup in Soedan is de afgezette president Omar al-Bashir door justitie ondervraagd voor vermoedelijk corruptie.

Het 75-jarige voormalige staatshoofd, dat bijna drie decennia aan de macht was, had grote sommen geld veiliggesteld, waarvan de herkomst onbekend is, verklaarde de procureur-generaal zondag.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft tegen hem ook een arrestatiebevel uitgevaardigd, wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, in de Soedanese regio Darfour.

De dictator werd bij de militaire coup initieel onder huisarrest geplaatst in zijn presidentieel paleis, en een week later overgebracht naar de hoogbeveiligde Kobar-gevangenis in hoofdstad Khartoem.

Nog steeds onrust

Na de afzetting van Bashir nam een overgangsregering geleid door het leger de macht over, maar demonstranten roepen al weken om de macht over te dragen aan een overgangsregering waarin burgers kunnen zetelen en waarbij het leger zo weinig mogelijk betrokken is.

Generaals van het leger willen dan weer alle ministeries die van belang zijn voor de veiligheid in handen hebben, zoals binnenland en defensie. Ook claimen ze het presidentschap.