Met de auto rijden? Ja, als u een ooglapje draagt
Foto: REUTERS

Meer dan 20.000 Vlamingen mogen alleen met de auto rijden als ze zich aan bepaalde voorwaarden houden.

Mag een bestuurder tot het einde van zijn leven zijn rijbewijs houden, of kun je vanaf een bepaald moment beter de wagen aan de kant laten? Bij Cara, het ‘rijgeschiktheidscentrum’ van Vias Institute, buigen ze zich over die kwestie. Negen op de tien mensen die er aankloppen, kunnen met opgelegde ­restricties perfect veilig verder in het verkeer. ‘Bestuurders krijgen van ons na het doorlopen van een aantal tests een papier waarmee ze meteen naar het gemeentehuis moeten’, zegt woordvoerder Stef Willems. ‘Daar krijgen ze een nieuw rijbewijs. Politieagenten kunnen bij een verkeers­controle dan meteen de opgelegde voorwaarden zien aan de hand van de codes op het rijbewijs.’

Passagiersverbod

Er bestaan verschillende redenen voor een restrictie. Meer dan tienduizend ­Vlamingen mogen bijvoorbeeld niet langer de weg op zonder bril of lenzen. Twaalf mensen zijn officieel in fout als ze hun ooglapje niet dragen. 2.345 Vlamingen mogen op bevel van Cara dan weer geen druppel drinken als ze achter het stuur kruipen en 29 riskeren een boete als ze met een aanhangwagen rijden.

‘Het gaat bijvoorbeeld om mensen die in een rolstoel zitten en geen goede zitbalans hebben, of hun handen en armen in mindere mate kunnen gebruiken’, zegt een expert van Cara. Vier Vlamingen hebben overigens een absoluut verbod om passagiers te vervoeren.