41 doden bij noodlanding in Moskou
Foto: AFP

Bij de noodlanding van een vliegtuig op de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou vielen 41 doden, onder wie twee kinderen. De onderzoekers trekken meerdere mogelijke verklaringen na.

Het vliegtuig - een Sukhoi Superjet 100 van de luchtvaartmaatschappij Aeroflot - was op weg van Moskou naar Moermansk, in het noordwesten van Rusland, met 78 mensen aan boord, waarvan vijf bemanningsleden, aldus het Russische persagentschap TASS.

Volgens Aeroflot maakte het vliegtuig kort na het opstijgen rechtsomkeer ‘wegens technische redenen’. Het vliegtuig cirkelde tweemaal boven Moskou, alvorens een noodlanding in te zetten, na dertig minuten in de lucht. Die noodlanding was echter zo ruw dat er brokstukken afbraken, die in de motoren terechtkwamen die vervolgens vuur vatten.

37 mensen konden zichzelf in veiligheid brengen via de evacuatieglijbanen, maar 41 passagiers overleefden het ongeval niet.

Een woordvoerder van de lokale hulpdiensten zei aan TASS dat het vliegtuig moest terugkeren na een blikseminslag, waardoor de apparatuur aan boord was uitgevallen. Het openbaar ministerie is een onderzoek gestart.

De onderzoekers hopen dankzij de zwarte dozen de oorzaak van de noodlanding te weten te komen. Dit onderzoek kan meerdere dagen duren. De zwarte dozen bevatten onder andere vluchtgegevens en gesprekken in de cockpit. Ze zijn zo robuust gebouwd dat zij in principe een ongeluk kunnen 'overleven'.

Het toestel was sinds 2017 in dienst en zou in april nog technisch zijn gekeurd.