Greg Van Avermaet wint dan toch in Yorkshire
Foto: Photo News

Greg Van Avermaet heeft zondag de vierde rit in de Ronde van Yorkshire gewonnen. Voor de Belgische kopman van CCC was het nog maar zijn tweede zege van het seizoen. Zaterdag eindigde hij nog derde.

De slotrit was meteen ook de koninginnenrit in Yorkshire met onderweg vijf gecategoriseerde klimmetjes. Ethan Hayter, Pierre Rolland, Victor Lafay, Jonathan Hivert, Jake Scott, Jonathan Mcevoy, Arnaud Courteille, Joey Walker en Julen Irizar kleurden de etappe met een vroege vlucht.

Maar het was lastig onderweg en dat leidde ertoe dat we slechts drie koplopers meer kregen in de finale: Hivert, Courteille en Lafay. CCC, voor Van Avermaet die zes seconden achterstand telde op leider Lawless, en Ineos namen de wedstrijd in handen en organiseerden de achtervolging.

Het was Froome zelf die op de laatste gecategoriseerde klim versnelde, op 20,9 km van het eind. Het peloton spatte uit elkaar, Froome raakte niet echt weg, maar er werd wel een kleine groep gevormd die op zoek ging naar de leiders. Ineos speelde het spel perfect en lanceerde daarna Eddie Dunbar die de oversteek maakte naar de drie koplopers.

CCC moest aan de bak om de kloof te dichten wilde Van Avermaet nog de eindzege pakken. Van Hooydonck reed zich het snot uit de neus, Pauwels stak op het eind ook een handje toe en toen de bonus nog slechts tien seconden bedroeg, was het Van Avermaet zelf die in de aanval ging op een helling. Froome moest passen, maar Lawless volgde wel. Het duo sloot op vijf km van de aankomst aan bij Dunbar. Twee Ineos-ploegmaten dus en Van Avermaet die het tactisch speelde. Achter hen volgde een groepje van vier, met Kamp die zaterdag won. Maar de drie bleven voorop en in de sprint haalde Van Avermaet het voor Lawless. Die pakt de eindzege en volgt op de erelijst Greg Van Avermaet op.

Het is voor de 33-jarige Van Avermaet zijn tweede zege van het seizoen. Begin februari won hij ook al een etappe in de Ronde van Valencia (2.1).