Chauffeurs De Lijn weigeren nog te stoppen aan Brussel-Noord
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De vakbonden van De Lijn trekken opnieuw aan de alarmbel. Chauffeurs zullen vanaf maandag bij een aantal haltes aan het station van Brussel Noord niet meer stoppen uit vrees voor ‘malaria, schurft en tuberculose’.

‘Het kan niet de bedoeling zijn dat wij nog veel langer worden blootgesteld aan de gevaren binnen het Noordstation, zowel niet qua veiligheid als qua gezondheid zowel voor de chauffeurs als onze klanten’, klinkt het in een mededeling van ACLVB, ACOD en ACV. De chauffeurs klagen al maanden over de onveilige en onhygiënische omstandigheden om en rond het station. Nu vrezen ze voor hun eigen gezondheid en dat is voor de bonden de druppel.

Volgens het vakbondsfront wordt hun beslissing ‘100 procent gesteund door de directie van Vlaams-Brabant’. Ook zij zijn mee vragende partij.

Vorige maand besliste minister Ben Weyts (N-VA) dat de bushaltes van De Lijn in het Noordstation zouden verhuizen naar het Noordplein, nadat de vakbonden de onveilige situatie al meermaals hadden aangekaart. ‘Er komt weinig tot geen schot in de zaak en alles blijft op zijn beloop’, klinkt het nu. ‘Het gevolg is hiervan dat de situatie van dag tot dag verslechtert en dat er steeds minder de veiligheid en de gezondheid zal kunnen worden gegarandeerd van onze chauffeurs en klanten in de toekomst.’

Eerder deze week berichtte Het Laatste Nieuws dat er sprake is van een uitbraak van schurft, tuberculose en malaria om en rond het station Brussel Noord. Dit vanwege de onhygiënische omstandigheden waarin groepen transmigranten er verblijven. De socialistische vakbond vernam het nieuws naar verluidt via de politie. Verschillende agenten zouden bij interventies mondmaskers dragen. Een arbeidsgeneesheer van ACOD zegt aan Het Laatste Nieuws dat er geen gevaar voor de chauffeurs of reizigers is.

Getroffen lijnen

De bussen komende uit Leuven en Haacht zullen vanaf maandag stoppen bij Rogier. Bussen uit Dilbeek stoppen aan de halte Westland. De lijnen uit Grimbergen/Wemmel/Puurs/Meise zullen stoppen aan Bockstael. Voor de lijnen komende van Ternat/Aalst/Groot-Bijgaarden zal de eindhalte voorzien worden aan Simonis.

De bonden melden nog dat de maatregel van kracht blijft zolang de situatie om en rond het Noordstation niet onder handen genomen wordt.