Maha Vajiralongkorn (66) werd officieel gekroond tot nieuwe koning. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in het koninklijk paleis in Bangkok. De feestelijkheden gaan nog door tot 6 mei.

Na ruim twee jaar rouwen om zijn in oktober 2016 overleden vader, koning Bhumibol Adulyadej, werd Maha Vajiralongkorn officieel tot koning gekroond. Koning Bhumibol zat zeventig jaar op de troon, en had een grote morele autoriteit. Na zijn vader, koning Rama IX, wordt Vajiralongkorn koning Rama X. Hij is daarmee het tiende lid van de Chakri-dynastie dat koning wordt sinds Rami I de troon besteeg in 1782. Het is niet uitzonderlijk dat er zoveel tijd genomen wordt voor de officiële kroning. Koning Bhumibol werd pas vier jaar na de opvolging van zijn broer, Ananda Mahidol, gekroond.

Vajiralongkorn plaatste zelf de meer dan zeven kilo wegende 'grote kroon van de overwinning' op zijn hoofd. 'Ik zal doorgaan, in stand houden en uitbreiden, en altijd rechtvaardig regeren ten bate van het volk', sprak de koning. Een eed gelijkaardig aan diegene die zijn overleden vader, koning Bhumibol Adulyadej, bijna 70 jaar geleden aflegde.
 

Ceremonie

De ceremonie omvat zowel Hindoeïstische als Boeddhistische rituelen die al eeuwen worden uitgevoerd. De kroningsceremonie duurde ruim twee uur. Het belangrijkste onderdeel was het zuiveringsritueel. Vajiralongkorn kreeg een zuiverend bad, waarbij heilig water uit vijf rivieren en vier meren over zijn hoofd werd gegoten. Ondertussen weerklonk een fanfare van trommels, trompetten en op de achtergrond traditionele Thaise muziek. 
Daarna werd Vajiralongkorn gezalfd met water uit verschillende delen van het land. De koning kreeg nadien ook een aantal voorwerpen die symbool staan voor de monarchie, zoals een zwaard, een scepter, een waaier en een zweep van olifantenhaar.

Zondag volgt nog een publieke processie, maandag zal de koning de bevolking begroeten.

Het grootste deel van de ceremonie zal achter gesloten deuren plaatsvinden in het beroemde Grand Palace in Bangkok, maar alles wordt ook live uitgezonden op televisie en internet, en iedereen kan deelnemen aan de vieringen.

De absolute monarchie werd in Thailand afgeschaft in 1932. Sinds een vijftal jaar is er een militair regime. De koning speelt op politiek vlak wel nog een belangrijke rol.

Koningin

Thailand kreeg woensdag onverwacht een nieuwe koningin. Drie dagen voor zijn officiële kroning benoemde Vajiralongkorn zijn vrouw Suthida Vajiralongkorn als koningin. Het was tot dan niet geweten dat beiden getrouwd waren.

In 2014 werd Suthida Tidjai opgenomen als lijfwacht. Daarvoor werkte ze als stewardess bij Thai Airways. In december 2016 werd ze gepromoot tot generaal in het leger, en kreeg ze de titel ‘thanpuying’, een koninklijke titel die gelijkstaat aan ‘lady’.

Het was overigens de vierde keer dat Vajiralongkorn in het huwelijksbootje stapte. De koning heeft al vijf zonen en twee dochters uit zijn eerdere huwelijken, maar slechts één draagt de titel van prins.