VN-mensenrechtenexperts bezorgd over Assange
Foto: EPA-EFE

Mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties hebben vrijdag hun bezorgdheid geuit over de ‘disproportionele straf’ van Wikileaks-oprichter Julian Assange.

Assange is woensdag in Londen veroordeeld tot vijftig weken cel omdat hij zich niet aan de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling heeft gehouden, toen hij in juni 2012 naar de Ecuadoraanse ambassade in de Britse hoofdstad vluchtte.

Hij wordt vastgehouden in de strengbewaakte gevangenis van Belmarsh ‘alsof hij is veroordeeld voor een zwaar crimineel vergrijp’, aldus een VN-werkgroep inzake arbitraire detentie (WGAD) vrijdag in een verklaring.

Nog volgens de vijf leden van de werkgroep is de strafmaat ‘in strijd met de beginselen van noodzakelijkheid en evenredigheid’. Het verbreken van zijn borgvoorwaarden beschouwen zij slechts als een ‘klein misdrijf’.

De VN-werkgroep heeft al tweemaal opgeroepen tot de vrijlating van Assange, in 2016 en 2018, en doet dat nu dus nog een derde keer. ‘De WGAD herhaalt zijn aanbeveling aan de regering van het Verenigd Koninkrijk, dat het recht van de heer Assange op persoonlijke vrijheid moet worden hersteld.’

De werkgroep heeft overigens geen enkele formele of bindende bevoegdheid.